Menu Sluiten

WZA monitort coronapatiënten thuis

Het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) is gestart met thuismonitoring van coronapatiënten. Patiënten met corona kunnen hierdoor langer thuis blijven met de juiste zorg en opgenomen coronapatiënten krijgen eerder ontslag uit het ziekenhuis. Zo ontstaat in het ziekenhuis meer ruimte in bedden en verlicht het de werkdruk.

                         Foto © Omroep Assen / Romy Posthumus

De thuismonitoring is een samenwerking tussen het WZA, Treant Zorggroep, de Drentse huisartsen en Zorgcentrale Noord. Zodra de GGD aan de huisarts doorgeeft dat een patiënt corona heeft, maakt de huisarts een inschatting of deze patiënt gemonitord moet worden. Is dit het geval, dan schakelt de huisarts de Zorgcentrale Noord in.  

Hoe werkt het?

Patiënten die thuis worden gemonitord maken gebruik van de Thuismetenapp. Hierin vullen zij meerdere keren per dag hun zuurstofsaturatie, hartslag en ademhalingsfrequentie in en geven ze aan hoe ze zich voelen. Op basis van die gegevens geeft een verpleegkundige de huisarts een signaal wanneer de patiënt bijvoorbeeld achteruitgaat. Bij verslechtering kan de huisarts op tijd de behandeling starten. Dit kan medicatie zijn, maar ook zuurstoftoediening . Afspraken over die behandeling hebben de huisartsen en longartsen van het WZA en Treant Zorggroep samen gemaakt.

Door thuismonitoring worden de coronapatiënten nauwlettend in de gaten gehouden en kunnen ze in hun eigen vertrouwde omgeving verantwoord werken aan hun herstel. Voor het WZA en Treant Zorggroep zorgt de thuismonitoring voor vermindering van werkdruk en meer ruimte voor patiënten die opgenomen moeten worden.