Menu Sluiten

WZA en Interzorg willen medicijnresten in afvalwater verminderen

Het Wilhelmina Ziekenhuis Assen en Interzorg gaan samen met 21 partijen in Noord-Nederland werken aan het terugbrengen van geneesmiddelenresten in het afvalwater.

Foto © Omroep Assen / Romy Posthumus

De twee Drentse instanties hebben daarvoor een overeenkomst ondertekend en zich aangesloten bij groep instanties die zich hier sinds 2019 mee bezighoudt. Samen willen zij de zorgsector verduurzamen, meldt RTV Drenthe.

Daarvoor worden proeven en projecten opgestart die kunnen helpen bij het verminderen van de hoeveelheid medicijnresten in het water. Ook wordt gekeken of er minder medicijnen kunnen worden voorgeschreven aan patiënten.

Slechte invloed van medicijnresten

Er komen steeds meer medicijnresten in het water en dat maakt het zuiveren van water moeilijker en duurder. Daarnaast hebben resten van medicijnen als diclofenac, hormonen uit de anticonceptiepil en antibiotica grote invloed op de natuur. “Je ziet bijvoorbeeld dat door hormonen de vissen uit balans raken. Er zijn zelfs mannelijke vissen die eicellen kweken. Dat is iets wat je echt niet wil”, zei Marion Wichard, bestuurslid van Waterschap Drents Overijsselse Delta, eerder deze week.

Meer medicijnen in omloop

De verwachting is dat het medicijngebruik de komende jaren toeneemt. Dat heeft mede te maken met de vergrijzing. Gemiddeld heeft een 65-plusser bijna drie keer zo veel geneesmiddelen nodig als een andere Nederlander. Daarbij groeit het aantal 65-plussers in Noord-Nederland sterker dan het landelijk gemiddelde. Reden voor de partijen om de handen ineen te slaan.