Menu Sluiten

WK Waterstofrace 4 juni in Assen

Studententeams uit maar liefst 11 landen strijden zaterdag 4 juni om de Wereldtitel voor ‘beste modelauto op waterstof’ tijdens de WK Waterstofrace 2022 in de Bonte Wever in Assen. Het Drenthe College organiseert het internationale evenement niet alleen vóór studenten maar ook door de studenten van het TT-instituut Drenthe College. Centraal staan het delen van kennis rondom waterstof en verbindingen leggen tussen onderwijs, overheid en het bedrijfsleven. De Provincie Drenthe draagt € 55.000,- bij aan de organisatie van het evenement.

Foto © Aangeleverde foto

Studenten van de deelnemende scholen houden zich bezig met duurzaamheid en hebben een modelauto zodanig aangepast dat deze op waterstof kan rijden. Het team dat erin slaagt om na zes uur de meeste ronden af te leggen én nog rijdend over de finish komt, mag zich wereldkampioen noemen. Behalve de wereldtitel zijn er ook andere prijzen te winnen, zoals de Energy Award voor de zuinigste auto en de Innovation Award, voor de beste innovatie.

Volgens het Drenthe College worden jongeren op deze manier in contact gebracht met technische en innovatieve vraagstukken. Ook leren zij vaardigheden die bij kunnen dragen aan de energietransitie. Dick Huisman van het Drenthe College: “Wij willen dit wereldkampioenschap benutten om aandacht te genereren voor voertuigen op waterstof. Maar ook om kennis(deling) over duurzaamheid en energietransitie vorm te geven. We gaan dit in de vorm van side-events bewerkstelligen, samen met studenten (huidige en toekomstige medewerkers groene energie), bedrijven en overheden. We denken hiermee een ‘kennis- en bekendheid tsunami’ te creëren vanuit óns Assen.” Gedeputeerde Nelleke Vedelaar: “Ik ben er trots op dat onze provincie het decor vormt voor dit WK. Het is enerzijds bedoeld om aandacht te vragen voor duurzame vormen van mobiliteit en toepassing van waterstof. Anderzijds is dit natuurlijk een hele mooie manier om jongeren te enthousiasmeren voor technische opleidingen en tegelijkertijd kunnen zij praktijkkennis opdoen.”

Het WK is onderdeel van een groter programma ‘Horizon Hydrogen Grand Prix’ over waterstof, energie en duurzaamheid dat van 2 t/m 5 juni plaats vindt in de Bonte Wever in Assen. Op 4 juni a.s. zal gedeputeerde Nelleke Vedelaar het startschot geven voor de WK Waterstofrace. Kijk voor meer informatie op h2022.nl.