Menu Sluiten

Webexpositie en database met ruim 4.600 foto’s uit de jaren 80

Drenthe door de lens van Sake Elzinga

In 2019 droeg de Asser fotograaf Sake Elzinga een deel van zijn Drentse fotocollectie rechtenvrij over aan het Drents Archief. De fotograaf heeft nu, mede dankzij de inzet van een aantal archiefvrijwilligers, meer dan 4.600 Drentse foto’s uit de jaren 80 van de vorige eeuw digitaal toegankelijk gemaakt.

Een monsterklus met als resultaat dat de serie vanaf nu gratis te zien en te downloaden is via de beeldbank op drentsarchief.nl. Gebruik hiervoor de zoekterm DA78004* in het zoekveld in de beeldbank. Daarnaast is een selectie zwart-witfoto’s met filmpjes van de fotograaf te bekijken in een speciale webexpositie. Ook die is te vinden op drentsarchief.nl.

Nederland – Drenthe – Assen – 11-09-1987 TT baan, caravan meeting Foto: Sake Elzinga

40 jaar in het vak
Elzinga werd in 2019 zestig en zat veertig jaar in het vak. Zijn collectie is omvangrijk en interessant en bestaat uit vele duizenden negatieven, foto’s en dia’s van 1978 tot 2018. Samen geven ze een mooi beeld van de ontwikkeling van Drenthe in die periode. Vorig jaar zette het Drents Archief al een serie van zo’n 800 beelden van de jaren 80 en 90 op de beeldbank. Het gaat om foto’s en van jaarlijkse evenementen zoals openluchtspelen, de Drentse Fiets4Daagse en intochten van Sinterklaas. Vastgelegd op de kenmerkende manier van Sake Elzinga, vaak met een komische of verrassende twist.

De Zilvermijnen van Drenthe
De nieuwe serie bestaat uit zwart-witfoto’s van het dagelijks leven, wonen en werken en bijzondere gebeurtenissen uit de jaren 80. Uitgeverij Koninklijke Van Gorcum publiceerde eerder het boek De Zilvermijnen van Drenthe. De jaren 80 in foto’s door Sake Elzinga. Deze foto’s zijn vanaf nu ook te vinden in de beeldbank van het Drents Archief. Waan je (opnieuw) in de jaren 80, de analoge tijd, zonder internet en digitale camera, waarin er voor de vastlegging van nieuws en het dagelijks leven nog een grote rol was weggelegd voor de persfotograaf.

Het vervolg
De volgende serie, met meer dan 3.300 analoge beelden uit de periode 1991-2000 is inmiddels bij het Drents Archief ondergebracht. Vrijwilligers controleren de fotobeschrijvingen een voor een en vullen ze waar nodig aan. Zo kan iedereen straks ook die foto’s eenvoudig vinden en gebruiken. Daarna wordt het project, dat mogelijk gemaakt is met financiële steun van provincie Drenthe, gemeente Assen, het Prins Bernard Cultuurfonds en het Claas van Gorcumfonds, afgesloten met Elzinga’s Drentse werk tot en met 2018.