Menu Sluiten

Wat is toch dat bewegende licht boven Assen?

Sinds vrijdag 29 april is er plotseling een bewegende lamp boven Assen te zien. Het lijkt op het licht van een vuurtoren. En niet alleen in Assen is het te zien, tot ver in Drenthe kan je nu heel makkelijk Assen vinden door op het licht af te rijden.

Het vuurtorenlicht is door heel Assen te zien 

Foto © Omroep Assen / Gerrit Mennink

Op 1 mei is het precies 125 jaar geleden dat Warenhuis Vanderveen voor het eerst de deuren opende. Dat wordt groots gevierd. Het licht op het dak is het startsein van de jubileumactiviteiten gedurende een week, tot en met 6 mei. 

Waarom een vuurtoren?

In de 19e eeuw vertrok bakkerszoon Folkert Kuipers vanuit Akkrum naar Amerika. Hij liet zich daar naturaliseren als Frank Cooper en werd een succesvol zakenman. In 1887 bouwde hij in Chicago een gigantisch warenhuis, samen met zijn zakenpartners Henry Siegel en Isaac Keim. De Siegel-Cooper Company was een feit.

De Siegel-Cooper Company was zó succesvol, dat het op het hoogtepunt maar liefst drieduizend medewerkers had. Bijna tien jaar na de opening van het eerste warenhuis in Chicago werd in 1896 een tweede warenhuis geopend, in New York City. Siegel-Cooper Department Store New York kreeg een toren met daarin een vuurtorenlicht dat tot in de verre omtrek te zien was. Dit warenhuis wordt gezien als de moeder van de grote Amerikaanse warenhuizen. In 2018 werd het warenhuis in Akkrum op schaal nagebouwd.