VVD wil gemeentelijk herstelplan voor ondernemers

Het verslaan van de coronacrisis in de loop van dit jaar betekent niet dat voor de getroffen ondernemers de problemen zijn opgelost. Volgens Bert Homan (VVD) beginnen veel problemen dan pas. Hij vraagt het college een herstelagenda te starten.

Overbruggingskrediet     Niet alle ondernemers die de eindstreep halen zullen overeind blijven. Bert Homan vraagt het college een systeem van overbruggingskredieten op te zetten. Hij stelt voor “die kredieten tegen een lage rente aan de ondernemers beschikbaar stellen.” De Gemeenschappelijk Kredietbank (GKB) zou dat kunnen uitvoeren. Wethouder Mirjam Pauwels zei dat de gemeente veel contacten heeft met de Asser ondernemers en hun organisaties. Wat het overbruggingskrediet betreft doet de gemeente al het één en ander, bijvoorbeeld via de gemeentelijke belastingen. “Wij proberen maatwerk te leveren, waarbij ook kwijtschelden tot de mogelijkheid behoort.”  Het uitgeven van goedkope leningen past niet binnen de financiële regels die tussen de raad en het college zijn afgesproken. “De raad zal dan dus eerst een besluit moeten nemen die regels aan te passen.”  

Crisisloket     Door de corona is de markt veranderd. Het gewone via webwinkels, maar het bijzondere via de echte winkels. Ondernemers moeten zich aan deze veranderde markt aanpassen. Dat betekent investeren en scholingen. De VVD vraagt het college de ondernemers hierbij de helpende hand te bieden. Homan pleit ook voor een crisisloket. Eén aanspreekpunt bij de gemeente waar de ondernemers terecht kunnen met hun vragen en problemen. “De gemeente Assen heeft een Taskforce Corona, waarin alle betrokken gemeentelijke diensten samenwerken,” aldus wethouder Pauwels. Over eventuele bijscholing en advies heeft het college contact met de ondernemersorganisatie VNO NCW.       

Informatiecampagne     De VVD roept het college op over al deze maatregelen een informatiecampagne op te zetten, via kanalen die deze ondernemers ook werkelijk bereiken. Wethouder Pauwels maakt duidelijke dat ook hierover contact is met de ondernemersorganisaties.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.