Menu Sluiten

Voor even hangen er twee Vaandeldragers in Assen

Wie het kunstcafé op de bovenste verdieping van warenhuis Vanderveen in Assen binnenwandelt, vraagt zich waarschijnlijk af of er een vergissing is gemaakt. De Vaandeldrager hing toch in het Drents Museum? Dat klopt, maar er hangt er nog een in Assen.

© Omroep Assen / Floor Visser
Door: Floor Visser

Het gaat om een levensgrote replica, gemaakt door Assenaar en hobbyschilder Olaf Jansen. Sinds vrijdag hangt het werk in Kunstplaza Schurer, dat uitkijkt op het Koopmansplein.

In de garage te verstoffen
Hiervoor hing de kopie op een hele andere plek. “Het schilderij lag eerst bij ons in de garage een beetje te verstoffen, want wat moet je er anders mee?”, lacht Jansen. “Het is te groot voor onze woonkamer.”

Het idee om een replica te schilderen kwam van kunstschilder Peter Kosterman, bij wie Jansen cursussen volgde. Toen bekend werd dat De Vaandeldrager op tournee ging door Nederland, leek het de leraar een mooie uitdaging om het schilderij na te maken. Zodoende begon de hobbyschilder aan de klus.

‘Ik moet toch wat’
Een paar maanden had hij nodig om zijn creatie te voltooien. “Af en toe ging ik even een uurtje in de avond naar de garage om ermee bezig te gaan”, vertelt de kunstenaar, die zo’n zes jaar geleden zijn schilderhobby opstartte. “In het dagelijks leven heb ik als beleidsadviseur bij de gemeente Assen weinig met schilderen te maken. Maar ik moet toch wat als ik met pensioen ga.”

Hoe je in zo’n korte tijd leert om zoiets te schilderen? “Ik denk dat het wel een beetje met talent te maken heeft”, grapt Jansen. “Vroeger kon ik bij handvaardigheid al wel aardig schilderen.”
(De tekst gaat verder onder de foto)
© RTV Drenthe / Hjalmar Guit

De hobbyist is blij met het eindresultaat, al blijft hij bescheiden als hij zijn zelfgemaakte kunst aanschouwt. “Als ik er dan naar kijk vanaf een afstandje, dan denk ik soms: ‘Huh, heb ik dat gemaakt?'”

Wie de replica wil bewonderen, kan dat doen tot 1 oktober in Kunstplaza Schurer. Wat er daarna met zijn werk gebeurt, weet Jansen nog niet. “Misschien komt er wel een interessant bod. Of het gaat verder op tour.”

De echte Rembrandt
De echte Rembrandt hangt de hele maand augustus in het Drents Museum. Het schilderij gaat daarna verder met een tour langs musea in alle twaalf provincies. Eerder was De Vaandeldrager al te zien in Alkmaar, Utrecht en Leeuwarden. Na het bezoek aan Drenthe, verhuist het in september naar de Kunstlinie in Almere.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.