Menu Sluiten

Veranderingen per 1 juli: hoger minimumloon, alcoholwet en statiegeld op flesjes

Vanaf vandaag, 1 juli, treden er veel nieuwe veranderingen in werking. Zo wordt het duurder om te winkelen buiten de Europese Unie en zit er statiegeld op de kleine plastic flesjes. Dit zijn de belangrijkste veranderingen die impact hebben op je portemonnee.

Foto © Omroep Assen / Romy Posthumus

Door: Romy Posthumus

Alcoholwet

De nieuwe alcoholwet is in werking getreden. Dit houdt onder meer in dat er maximaal 25 procent korting op alcohol gegeven mag worden. Dat geldt alleen voor supermarkten, slijterijen en webwinkels en dus niet voor de horeca. ”Hiermee wil het kabinet de kans vergroten dat consumenten bewuster omgaan met het kopen van alcoholhoudende dranken en niet veel meer in huis halen dan ze eigenlijk van plan waren”, schrijft de Rijksoverheid hierover.

Minimumloon en AOW omlaag

Het wettelijk minimumloon gaat vanaf juli met ruim 16 euro omhoog naar 1701 euro bruto per maand, bij een volledige werkweek. Ook de AOW gaat omhoog met een paar euro en wordt daarmee 1226,60 euro voor alleenstaanden. Samenwonenden krijgen maandelijks 838,55 euro per persoon.

Huurbevriezing

Bewoners van een sociale huurwoning betalen dit jaar, tot en met 30 juni 2022, geen huurverhoging. Ook geen inkomensafhankelijke huurverhoging. Volgens de overheid scheelt dit een huurder ongeveer zes euro per maand.

Kleine bestellingen van buiten de EU duurder

Bestel je graag iets van buiten de EU bijvoorbeeld uit de Verenigde Staten of China? Dan kan het zijn dat dit duurder wordt. Je moet vanaf vandaag ook over producten die minder dan 22 euro kosten btw betalen. Goedkope pakketjes waren tot nu toe uitgezonderd van de btw-regels, maar volgens de nieuwe Europese regels stijgt het btw-tarief naar 21 procent. Het idee is om webwinkels van binnen en buiten de EU gelijk te behandelen. Ook voorkomt de maatregel dat webshops producten alleen op papier voor minder dan 22 euro verkopen, om zo de btw te ontlopen.

Extra kosten bij geld opnemen

Het wordt voor sommige mensen duurder om contact geld op te nemen bij een automaat. Als klanten binnen een jaar meer dan 12.000 euro aan contact geld hebben opgenomen, moeten ze bij ABNO AMRO voor elke volgende opname bij een geldautomaat een paar euro per keer plus een percentage van het opgenomen bedrag betalen. De Rabobank gaat na de zomer in bepaalde gevallen ook extra geld vragen.

Europees corona-reiscertificaat

Vanaf 1 juli kan er gereisd worden met een Europees corona-reiscertificaat. Reizigers kunnen met een QR-code aantonen dat ze zijn ingeënt tegen het coronavirus, negatief getest zijn of al besmet zijn geweest waardoor ze zijn beschermd. Ook de coronatesten zijn in juli en augustus gratis. De QR-code kan aangemaakt worden in de CoronaCheck-app.