Menu Sluiten

Valentino Rossi stopt na dit seizoen

Tienvoudig TT-winnaar Valentino Rossi stopt na dit seizoen als motorcoureur in de MotoGP. Dat maakte hij zojuist bekend in een speciaal belegde persconferentie op de Red Bull Ring in Oostenrijk.

Foto © Gemeente Assen

Door: Romy Posthumus

”Het was een hele moeilijke, maar wel de juiste beslissing”, zei Rossi op het persmoment in Oostenrijk, waar dit weekend de Grand Prix van Stiermarken op het programma staat. “Het is moeilijk om te zeggen en te weten dat ik volgend jaar niet meer race. Mijn leven gaat in veel opzichten veranderen.”

Rossi begon in 1996 in het wereldkampioenschap wegracen en heeft er een kwart eeuw opzitten. “Ik heb onvergetelijke momenten meegemaakt met alle mensen met wie ik gewerkt heb. Het is een lange reis geweest, ik heb ervan genoten.”

Ereburgerschap

De 42-jarige Italiaan is met negen wereldtitels een van de meest succesvolle coureurs aller tijden. Rossi won zijn eerste TT in 1997, toen nog in de 125cc-klasse. Een jaar later schreef hij de winst in de 250cc op zijn naam. In de MotoGP-klasse won hij in 2002, 2004, 2005, 2007, 2009, 2013, 2015 en 2017. Tijdens zijn laatste TT ging Rossi al vroeg in de race onderuit.

In juni werd Rossi ook benoemd tot ereburger van Assen door burgemeester Marco Out. De coureur kreeg dat ereburgerschap voor zijn prestaties op het TT Circuit en voor wat hij allemaal heeft betekent voor Assen.