Menu Sluiten

Unieke prehistorische resten in bouwgrond Kloosterakker in Assen

Bij het bouwrijp maken van de nieuwe Asser woonwijk Kloosterakker zijn resten gevonden uit de Ahrensburgcultuur. Het gaat hierbij om rendierjagers die leefden rond 9.500 voor Christus. Het is bijzonder, omdat er nog nooit eerder een kampement gevonden is in Drenthe. 

De grond waar de eerste huizen gebouwd gaan worden in Kloosterakker
(Foto © Omroep Assen / Esmée Söllner)

De vondsten zijn gedaan tijdens een onderzoek door de werkgroep Amateurarcheologie van de Drents Prehistorische Vereniging. Eén van de leden is Jan van Rijn. 

Al 20 jaar onderzoek

Van Rijn doet al twintig jaar onderzoek naar de bodem in Kloosterveen en de omgeving van Assen. De werktuigen die zijn gevonden bestaan voornamelijk uit klingen, dat zijn een soort messen en pijlpunten van steen. Het was een klein kampement dat ontdekt is van zo’n 15 bij 25 meter. Waarschijnlijk was het een plek voor vijf à tien mensen. 

De werktuigen die zijn gevonden, waren van rendierjagers die in het laatste deel van de ijstijd door Drenthe trokken. 

‘Kampement overtreft verwachtingen’

De vondsten zijn afgelopen zaterdag door wethouder Mirjam Pauwels (VVD) bekend gemaakt tijdens een open dag in de nieuw te ontwikkelen wijk. Van Rijn gaf een toelichting op de waarde van de vondsten. Wethouder Pauwels: “De vondsten laten zien hoe rijk de Drentse bodem is aan archeologische schatten die ons veel vertellen over hoe vroegere bewoners hier leefden.”

Volgens de wethouder had de gemeente al rekening gehouden met archeologische ontdekkingen. “Maar het gevonden kampement uit de Ahrensburg cultuur overtreft onze verwachtingen.” Er zijn in Drenthe in het verleden al veel meer kampementen uit dezelfde periode gevonden, maar die behoorden tot respectievelijk de Hamburger en Federmesser cultuur.

Zaterdag hield aannemer Avitec een open dag. Bezoekers kregen uitleg over de grondwerkzaamheden en archeologische vondsten en werden met een huifkar rondgeleid over het terrein.