Menu Sluiten

TT-kunstwerk van Toyisten verhuisd naar circuit

Bij het TT Circuit is vanmiddag het bekende en kleurrijke TT-kunstwerk van de Toyisten onthuld. Het beeld staat sinds 2016 in Assen, maar is nu verplaatst naar het Jack Middelburg-plein.

© Omroep Assen/ Esmée Söllner

Zes jaar geleden werden, in het kader van het 90-jarig bestaan van de TT, zes kunstwerken verspreid over Drenthe geplaatst. Het beeld in Assen kwam toen bij de Abel Tasmanrotonde te staan. Vanwege werkzaamheden rond die plek viel het kunstwerk niet zo op.

Daarom werd het beeld in 2019 weggehaald door de Historische en Culturele TT Wandeltocht Drenthe. Het beeld stond daarna bij het Drents Archief, waar de wandeltocht eindigde.

© Omroep Assen/ Esmée Söllner

‘De ontmoetingsplek in Assen’

Volgens de gemeente Assen krijgt het Toyisten-kunstwerk nu eindelijk de plek die het verdient. “Dit is de ontmoetingsplek in Assen voor motorrijders en deze plek staat rechtstreeks in verbinding met de andere TT-dorpen langs de historische TT-route”, zegt wethouder Bob Bergsma. Ook TT Circuit-directeur Peter Oosterbaan is er blij mee. “Voor bezoekers van het circuit en ook voor passanten die langs het circuit rijden met bijvoorbeeld een toertocht, is dit een mooi symbool om even stil te staan bij het verhaal van de TT, of ermee op de foto te gaan natuurlijk.”

De andere beelden van kunstenaarsgroep Toyisten staan in Hooghalen, Rolde, Grolloo, Schoonloo en Borger. Allemaal plekken die van betekenis zijn voor de TT. Volgens de gemeente zijn alle beelden hetzelfde qua omvang, maar heeft elk een andere beschildering. “Deze schilderingen verbeelden elk een historisch TT-verhaal met een thema, gebaseerd op een coureur. Het Asser beeld, dat het verhaal toont van Giacomo Agostini, was beschadigd door storm en heeft voor de plaatsing bij het circuit een opknapbeurt ondergaan in het atelier.” De Toyisten zijn zo’n drie maanden bezig geweest met het herstellen van het beeld.