Menu Sluiten

Toren verkeerspark weer terug in Assen

Na ruim dertig jaar staat de toren van het verkeerspark weer op haar originele plek in de Gouverneurstuin. Aanstaande zaterdag, 5 juni, wordt de toren geopend.

Foto © Omroep Assen / Gerrit Mennink

Door: Romy Posthumus

Oorspronkelijk stond de toren vanaf 1957 in de Gouverneurstuin, waar het eerste verkeerspark zich bevond. Daarna verhuisde het park naar het AsserBos en later naar De Haar, vlakbij het TT circuit. De verkeerstoren verhuisde telkens mee. 

Sluiting Verkeerspark 

Maar in 2014, na de sluiting van het verkeerspark, verdween de verkeerstoren uit Assen. De verkeerstoren kreeg toen een plek in pretpark Duinen Zathe in Appelscha. Toen de verkeerstoren werd geveild, sloeg de gemeente Assen toe.

 “Wij zagen hem op de veiling en hadden zoiets van, het is ingewikkeld maar we moeten hem terughalen naar Assen”, zegt projectleider Janet de Vries van de gemeente Assen. ‘’Het is een stukje historie.’’

Pups van Mannes

De toren wordt onderdeel van de nieuwe speelroute Pups van Mannes, die door de binnenstad van Assen is uitgezet. Deze speelroute bevat verschillende speeltoestellen, kunst en plekken met een bijzonder verhaal.

Daarom moest de aangekochte toren worden opgeknapt en veilig worden gemaakt voor kinderen. Dit is gedaan door Machinefabriek Rinsma. “De toren was in geen beste staat toen die bij ons kwam”, vertelt directeur Ronald Zuiderveld. “Er moest een nieuw dak op, de sokkel moest worden aangepast en alle roest moest eraf.” Ook is er een nieuwe trap toegevoegd, zijn de wanden van de toren hoger gemaakt zodat je er niet uit kan vallen en zijn alle gaten gedicht.

Herinneringen ophalen

Maar de verkeerstoren is er niet alleen voor kinderen neergezet, laat Wethouder Mirjam Pauwels (VVD) van de Gemeente Assen weten. Ze hoopt dat de inwoners en bezoekers van Assen mooie herinneringen ophalen bij het zien van de toren.

‘’Zelf ben ik ooit in zo’n trapwagen aan de kant gezet door de politieagent uit de toren. Ik heb veel goede herinneringen aan de middagen in het Verkeerspark en denk dat veel ouders en opa’s en oma’s uit Assen dat ook zullen hebben’’, vertelt Pauwels.

Fotocollage

De herinneringen zijn ook fysiek te bewonderen in de toren. Aan de binnenkant hangt een collage met oude foto’s van het Verkeerspark die Assenaren konden insturen.

De verkeerstoren staat nu al in de Gouverneurstuin, dus je kunt al stiekem kijken. Maar aanstaande zaterdag, 5 juni, wordt de toren feestelijk in gebruik genomen. Hoe precies is nog een verrassing, dit wordt aangekondigd op de Facebookpagina van Binnenstad Assen.