Menu Sluiten

Tom Hendrikse uit Assen knokt zich naar veertigste plek op EK marathon

Tom Hendrikse is bij het Europees kampioenschap op de marathon als veertigste gefinisht. De 24-jarige atleet uit Assen kwam tot een eindtijd van 2 uur 19 minuten en 21 seconden. Daarmee gaf hij exact negen minuten toe op de Duitse winnaar Richard Ringer. Hij pakte de Europese titel in 2 uur 10 minuten en 21 seconden.
© RTV Drenthe/Karin Mulder

“Ik voel me best goed. Ik moet van m’n trainer nog vier kilometer naar het hotel wandelen. En als ik zie hoe andere atleten erbij lopen, dan valt het nog best mee”, vertelt Hendrikse na afloop alweer opgewekt aan RTV Drenthe.

Omstandigheden
In München werden vorige week nog temperaturen van boven de 30 graden voorspeld. Maar zo extreem was het niet. Maar bij de start van de mannen om 11.30 uur was het al wel 25 graden en was er een relatief hoge luchtvochtigheid van 52 procent. Tijdens de wedstrijd kwam regelmatig de zon door de bewolking, waardoor de omstandigheden zwaar waren.

“Ik heb het onderweg niet ervaren als extreem warm. Dat komt ook dat ik goed gekoeld heb onderweg. Ik heb bij alle drinkposten een spons en een bidon gepakt en daardoor kon ik er goed tegen”, verklaart de Assenaar.

Raceplan
Het was pas de tweede marathon in zijn carrière voor Tom Hendrikse. Bij zijn debuut, vorig jaar maart, kwam hij tot een tijd van 2 uur 13 minuten en 3 seconden. Maar de omstandigheden waren toen een stuk gunstiger.

“Ik had vooraf een plan met m’n trainer Eddy Kiemel gemaakt dat ik m’n hartslag en het tempo op orde zou houden. Het was de bedoeling dat ik rond de 3 minuut 19 per kilometer zou gaan lopen. Maar ik merkte dat m’n hartslag gewoon goed bleef terwijl ik tussen de 3 minuut 13 en 3 minuut 15 per kilometer liep.”

Wedstrijdverloop
Na tien kilometer kwam Hendrikse door op de 73e plaats in een tijd van 32 minuten en 11 seconden. Hij liep gemiddeld 3 minuten en 13 seconden per kilometer. Omdat het om een kampioenschaps-marathon gaat is de plaats belangrijker dan de tijd.

Op het twintig-kilometerpunt was Hendrikse opgeschoven naar de 65e plaats. Na dertig kilometer liep de Assenaar op plek 52. Ook op het vijfendertig-kilometerpunt wist hij z’n gemiddelde, met 3 minuten en 15 seconde per kilometer, nog altijd knap vlak te houden. In de finale moest hij wel wat terrein prijsgeven. Maar met een gemiddelde kilometertijd van 3 minuten en 18 seconden kan hij onder deze omstandigheden tevreden zijn.

Rond 35 kilometer werd het lastig
Hendirkse wist zijn ervaren landgenoot Ronald Schöer twintig seconden achter zich te houden. Hij was op zijn 37e bezig aan zijn dertiende marathon. Terwijl Schöer z’n snelle start moest bekopen en later weer terugkwam, kwam bij Hendrikse de man met de hamer in de finale.

“Ik wist wel dat ik die relatief snellere kilometers van 3 minuut 13 ooit zou moeten bekopen. En dat was rond de 35 kilometer, toen kreeg ik het lastig. Nu het voorbij is denk ik wel: ik had graag wat hoger willen eindigen dan de veertigste plek. Maar eigenlijk mag ik gewoon tevreden zijn. Dit moet dan alvast maar de prikkel voor m’n volgende marathon zijn”, vertelt Hendrikse. Hij zal vanuit München meteen doorreizen naar z’n vakantieadres.

Er gingen vandaag 79 mannen van start bij het EK marathon, van wie er uiteindelijk 62 wisten te finishen.

Podium
De Europese titel in München ging in 2 uur, 10 minuten en 21 seconden naar de Duitser Richard Ringer. Hij verraste op de laatste meters de Israëlier Maru Taferi die het zilver won in 2 uur 10 minuten en 23 seconden. Ook het brons ging met Gashau Ayale naar Israël in 2 uur 10 minuten en 29 seconden.

Gerard Nijboer
Gerard Nijboer uit Uffelte is overigens de laatste Nederlander die de Europese titel bij de mannen wist te winnen. Dat gebeurde in 1982 in Athene.