Menu Sluiten

Toename Drentse geboortes na eerste lockdown

Negen maanden na de eerste lockdownperiode was er in Drenthe afgelopen december en januari een geboortestijging van 0,9% ten opzichte van een jaar eerder. Dit is meer dan het landelijk gemiddelde van +0,2%. In totaal werden er in twee maanden tijd 690 Drentse coronababy’s geboren. Dit blijkt uit onderzoek van MiniMe.nl naar de gevolgen van de lockdown op het aantal geboortes in Nederland.

Meestal zorgt een crisis voor een (tijdelijke) dip in het aantal geboortes en is er pas sprake van een toename na afloop van de crisis. De coronacrisis is daar een uitzondering op, mogelijk doordat de lockdown ervoor zorgde dat stellen meer tijd thuis met elkaar doorbrachten.

Foto © Pixabay.com

Toename geboortes in helft gemeenten
In de helft van de Drentse gemeenten nam het aantal geboortes toe. Vooral in De Wolden (+33,3%) en Aa en Hunze (+30,8 %) was het verschil met een jaar eerder groot.

In Meppel nam het aantal geboortes ook toe, met 22%. In andere grote gemeenten, als Assen (-8,3%) en Emmen (-4%) was dit juist niet het geval. 

‘Babyboom’ sterkst in Friesland
Hoewel het aantal geboortes in Drenthe flink toenam, was de ‘babyboom’ nog sterker in Friesland. Daar werden afgelopen december en januari 7,8% meer kinderen geboren dan een jaar eerder. In Flevoland werden beduidend minder kinderen geboren: -3,8%