Menu Sluiten

Terugkeer spreekgestoelte ‘ongewenst’ volgens Vrienden van Asserbos

De Vereniging Vrienden van het Asserbos heeft bezwaar tegen het plan voor de terugkeer van een spreekgestoelte op een eilandje in de oude vijver van het Asserbos. Dat laat het verenigingsbestuur weten in een brief aan de directie van Stichting het Drentse landschap, die het project coördineert, en de gemeenteraadsfracties.

© RTV Drenthe / Margriet Benak
© RTV Drenthe / Margriet Benak
De grootste vrees van de Vrienden van het Asserbos is aantasting van de natuur. Ook allerlei bossages rond de vijver worden verwijderd, om het gebied wat meer open te maken.
“Wij zijn van mening dat deze vorm van ingrijpen rond de oude vijver onwenselijk is voor de natuurwaarde in dit kwetsbare gebied. Om een spreekgestoelte te kunnen plaatsen zal het eilandje groter moeten worden, en zal er ook wat moeten gebeuren aan de rand van de vijver om het eilandje te kunnen bereiken”, schrijft het bestuur.

Geschiedenis herleven
Op het eilandje bij de kleine bosvijver in het Asserbos, vlakbij de Beilerstraat, stond ooit een spreekgestoelte vanwaar beroemde professoren en predikanten honderden toehoorders op de wal toespraken. Zo’n 150 jaar geleden stroomden drommen noorderlingen op zondagen naar deze plek in Assen toe om de Noordelijke Evangelische Zendingsfeesten bij te wonen. Het plan is om de geschiedenis van de vijver te laten herleven door de vijver en het gebied eromheen op te knappen. De grootste klus is de terugkeer van een spreekgestoelte op het eilandje. Met het herstel van de oude situatie is het straks mogelijk om wat kleinschalige muziekoptredens of kerkdiensten te houden in het Asserbos.

Voldongen feit?
Om het plan te realiseren is een tijdje geleden een werkgroep in het leven geroepen, bestaande uit de Asser VVV-directeur en horecaondernemer Ronald Obbes, boswachter Marten van Dijken, de Asser Historische Vereniging, de Vrienden van het Asserbos en Stichting het Drentse Landschap die het stadsbos sinds een paar jaar beheert en onderhoudt. Volgens het bestuur van de Vrienden hebben ze toen meteen hun bedenkingen tegen het plan geuit. “Helaas zijn we bij de vervolgstappen verder niet meer betrokken en lijken we voor een voldongen feit te worden gesteld”, vrezen ze.

(Tekst gaat verder onder de foto)

De oude vijver in het Asserbos was in vroegere tijden een trekpleister voor kerkgangers © Drents Archief
De oude vijver in het Asserbos was in vroegere tijden een trekpleister voor kerkgangers
© Drents Archief

‘Valt wel mee’
Volgens Joop Hellinga, rayonbeheerder van Het Drentse Landschap, hoeven de Vrienden van het Asserbos niet bang te zijn voor natuurschade. “Ik snap de tegenargumenten wel, maar ik denk dat het wel meevalt. Wij houden altijd rekening met de natuur, dat zijn we namelijk verplicht. Bovendien gaat het maar om een paar evenementen, buiten het broedseizoen om.”

Daarbij geeft Hellinga aan dat er een nieuw drijvend eilandje komt als rustplek voor watervogels, ter compensatie van het eiland waar het bouwwerk komt te staan: “We gaan oude boomstammen uit het bos daarvoor als basis gebruiken, daar kunnen waterplanten op groeien, en zo maken we er dan een nieuw eilandje van, wat verderop zal komen te drijven. Want dit mag niet ten koste gaan van de dieren.”

‘Het is het niet waard’
Dat er maar weinig evenementen gehouden zullen worden, is volgens voorzitter Gerrit Eerland van de Vrienden van het Asserbos, juist een reden om de plannen te schrappen. “Het is het niet waard om voor zoveel geld iets op te bouwen waar vervolgens maar weinig gebruik van wordt gemaakt”, zegt Eerland.

Andere bezwaren tegen het plan zijn het risico op vandalisme en gebrek aan goede parkeerruimte voor bezoekers. “We hebben grote zorgen dat de aanwezigheid van een spreekgestoelte vandalisme zal aantrekken en pogingen om van de kant van de vijver naar het eilandje te komen, met alle nadelige gevolgen van dien”, aldus de Vrienden van het Asserbos. Volgens Eerland is er nu al geregeld sprake van hangjeugd bij de vijver.

Theater Tivoli dé plek voor evenementen
Hellinga van het Drentse Landschap denkt daar anders over. “Overal is wel kans op vernieling. Er zijn altijd wel beren op de weg, maar je moet je niet laten leiden door angst”, aldus de rayonbeheerder.

Volgens de Vrienden van het Asserbos is er al een andere, meer geschikte locatie voor evenementen in het bos, namelijk buitentheater Tivoli, naast het Duurzaamheidscentrum en de kinderboerderij. “Het klinkt in eerste instantie misschien sympathiek om oude tijden te laten herleven en de mogelijkheid te bieden om openlucht kerkdiensten te organiseren, maar voor deze en andere activiteiten is er een uitstekend alternatief in de vorm van openluchttheater Tivoli even verderop in het bos”, aldus Eerland.

Geen conflict
Hellinga benadrukt dat, hoewel hij zelf enthousiast wordt van het plan, de directie van Het Drentse Landschap neutraal is in deze kwestie. “We moeten vooral om tafel om de bezwaren af te wegen en te zorgen dat alle neuzen dezelfde kant op wijzen.”

Ook Eerland geeft aan dat er geen conflict is, maar sprake is van tegengestelde belangen. “Het Asserbos kan niet praten, dat doen wij voor het bos. Het is nu afwachten of de gemeente kiest voor de historie of voor het bos.”

De goedkeuring voor de bouw van een spreekgestoelte laat voorlopig nog op zich wachten. Het Drentse Landschap wacht op een vergunning van de gemeente Assen.