Menu Sluiten

Steeds minder leerlingen per leraar in Drenthe

In Drenthe is het gemiddeld aantal leerlingen per basisschoolleraar in vijf jaar met 5,3 procent gedaald. Dit is een sterkere afname dan het landelijk gemiddelde van -3,2 procent. In Drenthe was de afname het sterkst zichtbaar in de gemeente Midden-Drenthe. Dit en meer blijkt uit het onderzoek van online opleidingsinstituut Laudius naar de leerling-leraarratio, op basis van de meest recente DUO-data.

Volgens de meest recente data geeft een Nederlandse basisschoolleraar les aan gemiddeld 18,1 leerlingen. In Drenthe ligt dit gemiddelde iets lager, op 17,9 leerlingen per docent.

Foto © Pixabay

Leerling-leraarratio daalt het sterkst in Midden-Drenthe
Binnen de provincie daalde de leerling-leraarratio het sterkst in de gemeente Midden-Drenthe. Het aantal leerlingen per basisschoolleraar nam hier met maar liefst 21 procent af. Ook in Coevorden (-11,1 procent) en Hoogeveen (-8,3 procent) was er een sterke daling.

In de gemeente Tynaarlo nam het aantal leerlingen per docent juist het sterkst toe, met 4,5 procent. Ook is de druk op leraren toegenomen in gemeente Aa en Hunze (+1,8 procent) en De Wolden (+0,9 procent).

Meeste leerlingen in Tynaarlo en Emmen
Leraren hebben het het drukst in de gemeente Tynaarlo. Hier geven docenten aan gemiddeld 19,7 basisschoolleerlingen les. Ook in gemeenten Emmen (18,7 leerlingen) en Meppel (18,1) hebben leraren gemiddeld veel kinderen onder hun hoede. Docenten in de gemeente Coevorden geven aan de minste aantal kinderen les: gemiddeld 14,8.

De leerling-leraarratio per Drentse gemeente is te vinden op: https://www.laudius.nl/footer/leerling-leraarratio

Meer leerlingen in grote steden
In de drie grote steden nam de leerling-leraarratio in dezelfde periode toe, namelijk met 7,1 procent in Amsterdam en 9 procent in Rotterdam. In Den Haag steeg de leerling-leraarratio het sterkst met 9,1 procent.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.