Menu Sluiten

Stationshond Mannes mag van rechter blijven staan

Stationshond Mannes blijft voorlopig zichtbaar in Assen. Het metershoge beeld was vandaag de inzet tijdens een rechtszaak in Rotterdam.

Foto © Omroep Assen / Romy Posthumus

Door: Esmée Söllner

Kunstenaar Q.S. Serafijn – een pseudoniem voor Robert Hack, zoals hij echt heet – wilde afdwingen dat het grote beeld uit het Asser straatbeeld verdwijnt. Hij vindt dat de gemeente Assen het beeld compleet heeft verpest met een herstelbeurt afgelopen jaar. Maar de rechter vindt de argumenten van de kunstenaar niet sterk genoeg.

‘Een belachelijke paashaas’

Met ‘een tragiek en een publiek drama voor de inwoners’ en ‘er is een belachelijke paashaas van gemaakt’ hield de advocaat van de kunstenaar geen poot heel van de vernieuwde Mannes. Serafijn vindt dat met de herstelwerkzaamheden afbreuk is gedaan aan zijn auteursrechten en dat Mannes is verminkt. Daarom stapte hij naar de rechter.

Het bleek een gekibbel in de rechtbank, waarbij de ene partij met de beschuldigende vinger naar de ander wees. En daar was de rechter niet echt van onder de indruk. Hij hoorde het verhaal aan en kon een zucht niet onderdrukken. Na een dikke twee uur in de rechtbank kwam er dan ook een uitspraak: Mannes mag blijven staan, totdat een andere rechter in een van de toekomstige rechtszaken een mogelijk ander besluit neemt.

Passieve houding

Er bleek genoeg bewijs om te stellen dat Serafijn een passieve houding had ten opzichte van het herstel van Mannes. De gemeente had genoeg handvaten gegeven, dat Serafijn zich kon bemoeien met het herstelproces. Zo kreeg hij onder andere de offertes van het herstelproces. Maar er kwam geen gehoor van zijn kant. Pas nadat Mannes opnieuw zijn plaats in nam bij het station liet de kunstenaar van zich horen.Kunstenaar Robert Hack zegt dat hij zich tegengewerkt voelt door de gemeente. Volgens hem is het lastig om tot een ‘menselijke oplossing’ te komen met de gemeente Assen. Daarom laat hij de klus over aan andere partijen.

Kunstenaars in de clinch

Ondertussen blijkt ook nog dat de kunstenaars met elkaar in de clinch liggen. Ze kunnen elkaar niet luchten of zien. Daarbij is ook een mediator te pas gekomen. NIO, de andere kunstenaar, heeft zich wel actief bemoeit met het herstel. In overleg met de gemeente en NIO is de hond nu zo herstelt. En hij is blij met de chocoladekleurige Mannes: “Hij blijft op deze manier namelijk wel jaren staan. Dan kunnen we er nog lang van genieten.”

De rechter laat weten dat hij vond dat Serafijn ook zelf stappen had kunnen ondernemen. Ook zonder NIO had hij contact kunnen opnemen met de gemeente.

Naar Rotterdam

De delegatie uit Assen zal nog wel een aantal keer een ritje moeten maken naar de havenstad. Later dit jaar volgen nog de rechtszaken rondom de herstelkosten en de schending van de auteursrechten. Er is op dit moment nog geen datum bekend wanneer die rechtszaken gaan plaatsvinden. Maar het kan nog een tijd duren voordat de soap rondom Mannes ten einde komt.

En als deze zaak laat zien hoe het in de toekomst moet zijn, dan belooft dat weinig goeds. De volgende keer staan maar liefst vijf partijen tegenover elkaar in de rechtbank. De gemeente Assen, Serafijn, NIO, de betrokken bouwer uit Waddinxveen en het coatingsbedrijf uit Enkhuizen.