Menu Sluiten

Station Assen wint Drentse Architectuurprijs

Het station in Assen is één van de winnaars van de Drentse Architectuurprijs. Het station wint de juryprijs.

Foto © Omroep Assen / Romy Posthumus

“De stedelijkheid van het nieuwe stationsgebied in Assen is een architectonisch en stedenbouwkundig toonbeeld voor andere steden”, laat de jury weten. “Alles in het stationsgebied loopt zo vloeiend over in de omgeving dat Assenaren al bijna niet meer weten hoe het vroeger was.”

De jury was ook te spreken over de opvallende houten luifel, die wordt gezien als ‘een kroon op deze nieuwe plek in de stad’. Het nieuwe stationsgebouw is ontworpen door architectenbureau Powerhouse Company uit Rotterdam, samen met De Zwarte Hond uit Groningen.

Publieksprijs

Bij de vorige editie in 2018 won De Zwarte Hond ook al de juryprijs met het nieuwe schoolgebouw van De Twingel in Dwingeloo. Het Asser station won een week geleden al de publieksprijs bij de verkiezing van Beste Gebouw van het Jaar, uitgeroepen door de Branchevereniging van Nederlandse Architectenbureaus (BNA).

Stadsboerderij ’t Nijehoff in Emmen kreeg van het publiek de meeste stemmen, en won daarmee de publiekprijs. Maar ook van de vakjury kreeg de stadsboerderij de nodige waardering. “De architectuur, de gekozen materialen en detaillering, is verbluffend in z’n eenvoud en de aandacht voor de omgeving is groots”, liet de jury weten. Uiteindelijk leverde het de stadsboerderij ook de circulariteitsprijs op. Een prijs die ook door de jury bepaald wordt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.