Menu Sluiten

Stageplaats voor statushouders die entreeopleiding volgen

Drie leerbedrijven in Groningen en Drenthe delen hun positieve ervaringen met gemotiveerde entreestudenten

Kan het voor een ‘reguliere’ student van de entreeopleiding in deze tijd al lastig zijn om een stageplek te vinden – voor statushouders met Nederlands als tweede taal is het soms nog moeilijker. Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) erkent leerbedrijven, zodat mbo-studenten in de praktijk een kwalitatieve stage kunnen lopen en hun vak kunnen leren. Drie, door SBB erkende, leerbedrijven in Groningen en Drenthe delen hun positieve stage-ervaringen met zeer gemotiveerde entreestudenten.

Voor studenten zonder vooropleiding kent het mbo de eenjarige entreeopleiding. Het doel van deze opleiding is dat studenten doorstromen naar niveau 2 van het mbo of goed voorbereid zijn op een baan als assistent. Onder andere voor statushouders betekent de entreeopleiding een geweldige opstap naar werk of een vervolgopleiding.

Foto © Aangeleverde foto

Bouwbedrijf Brinkhuizen & Zn vindt begeleiding vanzelfsprekend

Otto Brinkhuizen van Bouwbedrijf Brinkhuizen & Zn begon in 1965 als vijftienjarige leerling-timmerman bij G. Alting in Groningen. “Een klein bedrijf met uitstekende vaklieden die zich samen hebben ingezet om mij iets te leren. Daar ben ik ze nu nog steeds dankbaar voor. Vandaar dat ik het nu vanzelfsprekend vind dat wij er tijd aan besteden om van studenten vaklieden te maken, met alle tussentijdse ups en downs.”

De afgelopen jaren begeleidde Otto al dertien studenten uit het buitenland, van Curaçao en Bonaire tot Eritrea en Angola. “Zonder de anderen tekort te doen, wil ik er één student uitlichten. Tien Thanh kwam als 21-jarige bootvluchteling uit Vietnam. Toen hij via het Alfa-college bij ons terechtkwam sprak hij bijna geen woord Nederlands, maar wilde hij graag aan het werk.”

Al bij de start van de stage wordt duidelijk dat Tien Thanh inzet toont en leergierig is in alles. “Onze conversatie in het begin was met gebaren en daar hebben we vaak om gelachen als hij iets verkeerd begreep. Indrukwekkend was de snelheid waarmee hij zich aanpaste en de taal leerde. Ik vergeet nooit hoe hij een keer binnenkwam en glimlachend ‘goeie moggen’ zei.”

Op een dag helpt Tien Thanh een Fries uilenbord vast te houden, dat Otto uitzaagt. “Toen ik even werd weggeroepen, vroeg ik Tien Thanh zolang de werkplaats aan te vegen. Maar even later hoorde ik hem zagen. Ik schrok me een hoedje, tot ik het werk zag: keurig uitgezaagd langs de lijnen, zonder ook maar één uitglijder. Ik heb hem toen het hele uilenbord laten uitzagen, schuren én schilderen.”

Goedkopekoffiebekers.nl kiest bewust voor veel studenten

Ook het erkende leerbedrijf Goedkopekoffiebekers.nl biedt entreestudenten met plezier een kans. Het bedrijf produceert kartonnen koffiebekers voor de zakelijke markt en slaat ze voorafgaand aan het transport op in het warehouse. Wat direct opvalt, is dat er veel jonge professionals werken. Bovendien kiest het bedrijf bewust voor veel studenten, zowel van het mbo als het hbo.

“Bij Goedkopekoffiebekers.nl gaan we prettig met elkaar om en vinden we het belangrijk om de studenten een goed leerklimaat te bieden”, legt chef warehouse Danny Bolhuis uit. “Zo hebben ze relatief veel vrijheid om hun werk zelf in te richten, met ruimte voor nieuwe ideeën en openheid over wat ze nodig hebben om hun werk goed en prettig te kunnen doen. De klus moet samen worden geklaard!”

Hoofd productie Ruben Gungor is blij met het goede contact met SBB over bijvoorbeeld erkenningen en workshops, maar ook met de stagebegeleidende docenten van school. “We hebben regelmatig voortgangsgesprekken. Daarin besteden we aandacht aan de stageopdrachten, de individuele begeleiding van entreestudenten en het aankweken van verantwoordelijkheidsbesef.”

Erkend leerbedrijf worden

Mbo-studenten leren voor een groot deel hun opleiding in de praktijk wanneer zij stage lopen bij een leerbedrijf. SBB erkent en ondersteunt leerbedrijven die stages en leerbanen aanbieden aan deze studenten. Bedrijven en organisaties kunnen zich bij SBB aanmelden om erkenning aan te vragen, deze erkenning wordt afgegeven door ruim 400 adviseurs praktijkleren door het land. Hierbij letten zij onder andere op deskundige begeleiding door de praktijkopleider, een veilige leeromgeving voor de stagiair en dat het bedrijf passende werkzaamheden aanbiedt die aansluiten op de vaardigheden die de stagiairs moeten kennen vanuit de opleiding.