Menu Sluiten

Sportweek Assen: zitvolleyballen bij Sudosa-Desto

Het is de Nationale Sportweek: deze week staat in het teken van sport en beweging in Assen. Jong en oud kan kennismaken met verschillende sporten door deel te nemen aan clinics, demonstraties bij te wonen, open trainingen te bezoeken of zelfs mee te doen aan een kennismakingsles. Verenigingen en sportaanbieders zetten de deuren open en ook Omroep Assen maakt hier gebruikt van. Vandaag staat de inclusieve sport zitvolleybal in het zonnetje.

Foto © RTV Drenthe

Door: Romy Posthumus

“Zitvolleybal is voor iedereen”, vertelt Janny Warnders van Sudosa-Desto. “Het is natuurlijk uitgevonden voor mensen met een lichamelijke beperking. Dan is het een mooi alternatief.” Maar ook zonder lichamelijke beperking is zitvolleybal een leuke sport. Als je bijvoorbeeld een keer iets anders wil dan staand volleyballen of als je een blessure hebt. Het is voor iedereen: mannen en vrouwen, jong en oud, lichamelijke beperking of niet.

Zwaar en snel spel

Het is een snel spelletje, vertelt Warnders. “Je zit dicht op elkaar en dichtbij de grond. De bal is daarom ook snel op de grond. Je moet heel snel reageren.” Ook fysiek is het een stuk zwaarder dan het staande volleybal. Je moet bewegen terwijl je op de grond zit en het meeste doe je met je armen. “Na de eerste keren zitvolleybal, kun je de dagen erna niet zo geweldig zitten”, lacht Warnders. Ook kun je last hebben van je vingertoppen en van je polsen. “Dit gaat in de loop van het seizoen beter, dan heb je er minder last van.”

Het spel lijkt op het staande volleybal. Alleen is het veld een stukje kleiner en hangt het net wat lager. Je mag bij zitvolleybal nog wel de services afblokken, iets wat bij het staande volleybal niet de bedoeling is. Een extra regel is dat je met je bilpartij op de grond moet zitten als je de bal speelt.

Internationaal toernooi

Het zitvolleybalteam van Sudosa-Desto bestaat uit ongeveer tien mensen. Warnders: “Dat mag van ons wel ietsje meer zijn. Dus kom langs, train een paar keer mee en kijk of zitvolleybal iets voor je is.” Elke donderdagavond traint het zitvolleybalteam en hier en daar wordt een toernooi meegepakt.

Ook organiseert Sudosa-Desto jaarlijks een zitvolleybaltoernooi op internationaal niveau. “Nationale teams uit Amerika, Brazilië, China en Rusland doen hieraan mee.” Door corona heeft het toernooi twee jaar niet kunnen plaatsvinden, maar in juni 2022 staat het weer op de planning.

Ben je benieuwd of zitvolleybal iets voor je is? Je kunt meer informatie vinden op de website van Sudosa-Desto.