Menu Sluiten

Sportweek Assen: Stichting Biljartsport Assen wil graag verjongen

Het is de Nationale Sportweek: deze week staat in het teken van sport en beweging in Assen. Jong en oud kan kennismaken met verschillende sporten door deel te nemen aan clinics, demonstraties bij te wonen, open trainingen te bezoeken of zelfs mee te doen aan een kennismakingsles. Verenigingen en sportaanbieders zetten de deuren open en ook Omroep Assen maakt hier gebruik van. Stichting Biljartsport Assen (SBA) is een samenwerkingsverband tussen drie biljartverenigingen in Assen gevestigd in Biljartcentrum Vredeveld.

Foto © Omroep Assen / Esmée Söllner

Door: Esmée Söllner

Gert Oosten is voorzitter van Stichting Biljartsport Assen en van biljartclub Trianta. Vol passie en enthousiasme praat hij over de sport. “Maar een aantal nieuwe leden onder de veertig zullen niet misstaan”, vertelt hij. Op dit moment spelen er zo’n 250 tot 275 mannen per week een potje biljart in het centrum Vredeveld. Het centrum draait geheel op vrijwilligers die lid zijn bij één van de verengingen, die onder de stichting vallen.

‘Libre, bandstoten, driebanden en kaderspelen’

Tijdens de middag bij de vereniging passeren alle vaktermen de revue. “Biljarten bestaat uit verschillende soorten spellen, zoals libre en bandstoten. Alle spelsoorten worden hier op verschillende niveaus gespeeld. Ook zijn er wedstrijden en spelen we in competitieverband.” Het niveau verschilt onder de leden. De meeste recreanten spelen op gevoel, maar andere zijn vrij fanatiek en dan komt de techniek om de hoek kijken.

“Biljart bestaat niet alleen uit techniek”, vertelt Oosten. “Bij biljarten draait het voor tachtig procent om concentratie. De rest is aanleg en techniek, maar dat kan je leren.” Dat leren kan ook via lessen die bij het biljardcentrum worden gegeven.

De kick van het biljarten

Iedereen is welkom bij SBA en als er genoeg aanmeldingen zijn willen ze eigenlijk een jeugdafdeling oprichten. “Als je lid wil worden van één van de verengingen, hebben we het liefst jongeren van zestien jaar of ouder. Maar zijn er genoeg aanmeldingen dan is er een kans dat we een speciale jeugdafdeling oprichten binnen de stichting.” Lid worden kan bij elke vereniging die lid is van de stichting. Trianta heeft op dit moment een ledenstop “Maar we kunnen een uitzondering maken”, vertelt Oosten.

Dames zijn ook meer dan welkom. Op dit moment zitten er tussen de 250 spelers per week, maar drie dames. “Dat mogen er altijd meer zijn.”

“Waarom mensen bij een biljartverenigingen moeten? De kick van het biljarten is de ballen te laten doen wat ik wil. Als dat niet gebeurd dan baal je. Daarnaast is het niet alleen een balletje stoten. Het is net als schaken. In het biljart heet dat op overhouden spelen. Je moet vooruit denken. De ballen moeten op de beste positie liggen voor de volgende beurten, zodat je zoveel mogelijk beurten achter elkaar kan stoten.”

Stichting Biljartsport Assen

De stichting is eind 1979 ontstaan. In de jaren zeventig waren drie Asser biljartverenigingen Asser Biljart Club (ABC), biljartclub Bellevue en Biljartclub Triant op zoek naar een manier om gezamenlijk de biljartsport te bevorderen. Jarenlang werd er gebruik gemaakt van de biljartzaal in zalencentrum Bellevue aan de Nassaulaan. Dit centrum moest verkocht worden om plaats te maken voor woningbouw. Daarna is SBA op zoek gegaan naar een nieuwe locatie en is het gymnastiekgebouw gekocht, waar de vereniging nu nog steeds is gehuisvest.

(Verhaal gaat verder onder de foto)

Foto © Omroep Assen / Esmée Sollner

In 2016 is het hele centrum gerenoveerd en gerestyled. “Daar zijn wij als bestuur ontzettend trots op”, vertelt een glimlachende Oosten. Niet alleen de inrichting is moderner ook werkt de puntentelling nu digitaal en kan alles gearchiveerd worden. “Onze wat oudere leden moeten daar nog een beetje aan wennen, maar gelukkig zijn er genoeg fanatiekelingen die het hun in alle rust kunnen uitleggen.”

Ben je benieuwd of biljarten iets voor je is? Je kunt meer informatie vinden op de website van Stichting Biljartsport Assen