Menu Sluiten

Sportweek Assen: Gezond Natuur Wandelen

Het is de Nationale Sportweek: deze week staat in het teken van sport en beweging in Assen. Jong en oud kan kennis maken met verschillende sporten door deel te nemen aan clinics, demonstraties bij te wonen, open trainingen te bezoeken of zelfs mee te doen aan een kennismakingsles. Verenigingen en sportaanbieders zetten de deuren open en ook Omroep Assen maakt hier gebruikt van. We beginnen de week rustig met Gezond Natuur Wandelen in Pittelo.

Het wandelgroepje van maandag 20 september bestond uit: Jolanda Habing, Marjan Zweers en Paulus Wensing
Foto © Omroep Assen / Esmée Sollner

Door: Esmée Söllner

Samen met Jolanda Habing, Marjan Zweers en Paulus Wensing werd er een uur gewandeld in de wijk Pittelo. Elke maandag tussen 14:00 en 15:00 uur kan iedereen vrijblijvend meewandelen door de natuur die de wijk rijk is. Vandaag werd het Pittelose Park aangedaan. “We proberen zoveel mogelijk door het groen te lopen en meestal loopt er ook iemand mee die verstand heeft van de natuur. Die vertelt dan over bepaalde dieren of planten die langs het wandelpad leven”, vertelt begeleider Zweers.

‘De wilde goudvis’

Vandaag liep die persoon niet mee, maar Wensing kon ook genoeg vertellen over wat er onderweg te zien was. Het meest bijzondere was de Giebel, die leeft in een vijver waar de route van vandaag langs ging. “De Giebel is eigenlijk een wilde goudvis, maar is afkomstig van de familie van de karpers. Hij leeft in dit meertje. Dat wist ik ook niet, maar laatst liep iemand mee die daar alles over kon vertellen.”

Een ander bijzondere plek is het voormalig duurzaamheidscentrum. Die stond in het park. Het gebouw is nu een woonhuis geworden, maar de bijenkasten zijn wel bewaard gebleven. Deze staan goed verstopt in de bossen.

(Verhaal gaat verder onder de foto)

De bijenkasten
Foto © Omroep Assen / Esmée Sollner

Het meelopen met de groep is geheel vrijblijvend. Opgeven is niet nodig en afmelden ook niet. Zodra het tijd is gaat de groep van start. Zweers is fanatiek en loopt met alle drie de groepen mee. “Ik wilde fitter worden in de coronatijd. Ik sta in het theater en daar heb je toch een goede conditie voor nodig. Sinds ik meeloop ben ik al zeven kilo kwijt en voel mij een stuk fitter.”

‘Een win-winsituatie’

Habing is een van de begeleiders en loopt elke week mee. “Het is een win-winsituatie. Het is goed voor lichaam en geest en daarnaast ben je lekker buiten. Ook leer je verschillende dingen over de natuur. Het is ook nog een sociale aangelegenheid. Er lopen veel verschillende mensen mee, waardoor er sociale contacten ontstaat met mensen die je normaal niet zo snel zou ontmoeten.”

Van nature is Wensing al een wandelaar: “Ik loop elke dag één tot anderhalf uur. Het is goed voor je lichaam en ik houd van de natuur. Daarnaast is in een groep lopen gezellig en leer je ook nog wat over de natuur in de eigen omgeving.” Dat het gezellig is, is duidelijk. Tijdens het uurtje is het geen moment stil en passeren verschillende onderwerpen het gesprek. Naast de natuur, komt ook de actualiteit aan bod en wordt zelfs Prins Bernhard nog even besproken.

(Verhaal gaat verder onder de foto)

Een van de mooie uitzichten in het Pittelose Park
Foto © Omroep Assen / Esmée Sollner

Geheel vrijblijvend meewandelen

De groep wandelaars bestaat uit een groep van ongeveer acht personen in de leeftijd van vijftig tot vijfenzestig jaar. Tijdens de coronapandemie en vooral de tweede lockdown heeft het wandelen even stil gelegen, maar ondertussen is er alweer een harde kern die elke week komt wandelen. Naast het lichamelijk aspect, zijn de sociale contacten ook heel belangrijk. Zweers vertelt dat er soms teveel geklets wordt. “Laatst hebben we gezegd: even vijf minuten stil zijn. Dan kunnen we genieten van de natuur, maar het kletsen is toch ook een belangrijk onderdeel van het wandelen.”

De start van de wandeling is op een vaste plaats en tijd en is in de eerste plaats bedoeld voor mensen die graag wat meer willen bewegen. Maar iedereen die het gewoon leuk vindt met een groep een uurtje op stap te gaan, is welkom. De wandelingen zijn gratis en opgeven is niet nodig. Na afloop kan er samen nog een kopje koffie of thee gedronken worden, voor wie dat wil. Op maandag wordt er gewandeld in Pittelo, op dinsdag in Assen-Oost en op vrijdag in en rond het Asserbos.