Menu Sluiten

Sportverenigingen in Assen zetten deuren open tijdens Nationale Sportweek

De Drentse hoofdstad staat deze week in het teken van sport en beweging. Asser sportaanbieders openen hun deuren tijdens de NOC*NSF Nationale Sportweek Assen, zodat jong en oud kennis kan maken met verschillende sporten.

© RTV Drenthe/Stijn Steenhuis

Het is druk bij handbalvereniging Unitas in Rolde. Trainster Anke is blij dat er zoveel kinderen kennis willen maken met de sport, vertelt ze aan RTV Drenthe. “We doen spelletjes en zorgen vooral dat het leuk is. Want dat is het natuurlijk”, lacht ze. “Ook vertellen we hoe handbal werkt en gooien we over en op doel”, legt ze uit, waarna ze gehaast het veld in rent om een kind te helpen dat net een bal tegen het gezicht kreeg. 

Estavana Polman in spé
“We zien graag dat kinderen van deze leeftijd komen. Ze zijn altijd welkom om te kijken of ze deze sport leuk vinden.” Ook jongeren en volwassenen kunnen een keertje uitproberen of ze de nieuwe Estavana Polman in spé zijn. 

Tijdens de Nationale Sportweek kan jong en oud bij verenigingen, clubs en sportscholen meedoen aan open trainingen, kijken bij demonstraties of deelnemen aan clinics om kennis te maken met verschillende sporten en met de sportaanbieders die Assen rijk is. Naast handbal zijn er nog veel meer disciplines waar mensen een kijkje kunnen nemen. Ook voetbal, kickboks, biljarten, dansen en jeu de boules staan op het programma. “We willen dat zoveel mogelijk mensen kunnen sporten in Assen. Jong, oud, met of zonder beperking. Iedereen moet in beweging”, vertelt Justus de Groot van Assen Sportstad. 

Sportverenigingen verkeren in zwaar weer
Het aantrekken van nieuwe leden is dit jaar extra belangrijk voor sportverenigingen. Ze hebben het zwaar vanwege de stijgende energieprijzen. De kantines en sporthallen moeten verwarmd worden, en dat kost klauwen met geld. De helft van de verenigingen denkt dat volgend jaar een stijging van de contributie nodig is, wat sommige mensen misschien niet langer kunnen betalen. 

De Asser sportclubs wachten daarom gespannen af op Prinsjesdag. Ook zij hopen gebruik te kunnen maken van een eventuele compensatieregeling. “Laten we het hopen. Hoe meer geld voor de sport, hoe beter en hoe toegankelijker het is voor iedereen”, is De Groot van mening. “Er is gelukkig al een regeling, het jeugdfonds sport en cultuur, waardoor we kinderen die uit een gezin komen met weinig geld kunnen helpen. Hopelijk komt daar nog meer geld bij.”

Of dat fonds bekend is bij iedereen uit Assen, weet De Groot niet. “Er is ook wel een bepaalde schaamte. Dat is zonde, want het aanvragen kan anoniem. Iedereen kan sporten, ook als je niet zo’n brede portemonnee hebt.”

Het gehele programma van de sportweek in Assen is hier te bekijken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.