Menu Sluiten

Schaapskudde Marsdijk aangekomen in de Landjes

Ondanks de gevaarlijke route zijn de schapen veilig aangekomen in natuurgebied De Landjes. De schapen moesten een weg, een tunnel en een kanaal trotseren. Dit verliep niet geheel soepel.

Foto schapen Marsdijk
Foto © DVHN

De schaapskudde kan dit jaar niet over de vaste route via de Kanaaldijk, omdat de gemeente daar bezig is met de fietssnelweg. Het beton is nog niet uitgehard en dit kan zeker tot begin juli duren. Een alternatieve route via de Stoepen stuitte op verzet van een groepje inwoners. Zij waren bang voor poepende en grazende schapen in hun tuin. En de tijd drong, want het gras in de nachtweide bij Loon raakte op.

Verkeersregelaars ingezet

Een wandeltocht van een half uur, meldt RTV Drenthe, over een weg met gevaarlijk bochten en over een burg. Aan herders Caroline Visser en Arnout Snippe de taak om de kudde van A naar B te brengen. Verkeersregelaars moesten ervoor zorgen dat de schapen veilig aan de tocht konden beginnen. Een zorg minder, maar zonder problemen verliep de tocht niet.

De Enkeerdbrug bleek het moeilijkste obstakel. Dat komt met name door de rijplaten die de gemeente over de brug had neergelegd. Deze waren extra glad door de regen. De schapen vonden dit spannend omdat ze nog nooit over een weg hadden gelopen. Gelukkig ging er een schaap over de dam en al snel volgde de rest van de kudde.

Permanente plek

De schaapskudde moet de route nog een aantal keer afleggen. Binnenkort kunnen de schapen ook ’s nachts in Marsdijk blijven. De gemeente heeft een ander overwoekerd deel van De Landjes aangewezen waar de kudde kan overnachten. Op deze plek hebben de wandelaars geen last van de schapen. Ook vanuit de wijk zijn de reacties tot nu toe positief.

De schapen staan tot en met oktober in natuurgebied de Landjes. Begin november gaat de kudde naar hun winterstal in Witten waar ze de wintermaanden doorbrengen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.