Menu Sluiten

Run in Assen op vergoeding voor vervanging van witgoed of fiets

Het is nog maar de vraag of de gemeente Assen genoeg heeft aan de 70.000 euro die ze uitgetrokken heeft voor de uitvoering van de Maatwerkregeling Gebruiksgoederen. Sinds begin van dit jaar is er al voor ruim 47.000 euro betaald aan aanvragen. 

Er is al voor ruim 47.000 euro aan aanvragen betaald. 

Foto © Omroep Assen / Romy Posthumus 

Dat schrijft het college van B en W aan de gemeenteraad in een brief over de ‘brede aanpak armoede en schuldhulpverlening’. De Maatwerkregeling Gebruiksgoederen is sinds 1 januari van dit jaar ingegaan. Het vervangt de Witgoedregeling. Deze is afgeschaft, omdat volgens de gemeente Assen er te weinig ruimte was voor maatwerk waardoor inwoners niet altijd optimaal geholpen of ondersteund konden worden.

Witgoed, fietsen of tv’s

In de nieuwe regeling is volgens de gemeente meer ruimte voor maatwerk. “In deze regeling kunnen ook aanvragen inzitten voor goederen die in een huishouden een belangrijke functie vervullen, zoals witgoed, fietsen, tv’s of laptops. De lijst wordt bewust niet definitief vastgesteld, omdat we op voorhand geen goederen uit willen sluiten”, laat de gemeente eerder weten.

In 2021 werd de oude regeling met 68.000 euro begroot. Het college dacht met een soortgelijk bedrag in 2022 uit de voeten te kunnen. Maar het lijkt erop dat dat herzien moet worden, want tot 23 juni zijn er 185 aanvragen ingediend voor onder meer nieuwe wasmachines, koelkasten, kooktoestellen maar ook voor vervanging van fietsen. “Het overgrote merendeel van de aanvragen is nog steeds voor witgoed, maar er wordt ook maatwerk geleverd.”

De gemeente heeft voor deze aanvragen 47.727 euro betaald. Daarnaast betaalt de gemeente Vaart Welzijn nog een bedrag van 46.200 per jaar voor de uitvoering van de regeling. En is er 799 euro betaald aan Expert or het beoordelen van en/of repareren van defecte apparaten.

‘Piek in het begin’

Als de gemeente kijkt op basis van de aanvragen kan het zijn dat het voor 2022 niet uitkomt met het beschikbare budget. “Omdat er in het begin van het kalenderjaar altijd een piek is in het aantal aanvragen, kunnen we deze conclusie echter nog niet trekken. We monitoren de uitgaven tot 1 september en bekijken dan opnieuw of het budget afdoende zal zijn”, schrijft de gemeente.

Beoordeling Vaart Welzijn 

Van 1 januari tot 1 april van dit jaar konden inwoners hun aanvragen indienen bij de gemeente, sinds 1 april worden deze aanvragen door Vaart Welzijn beoordeeld. Na die beoordeling ontvangen de aanvragers een beschikking van de gemeente en wordt de vergoeding voor het aangevraagde item op de rekening van de aanvrager gestort. Vervolgens sturen de aanvragers een bewijs van betaling of een aankoopbewijs naar de gemeente.

Waar nodig wordt door Vaart Welzijn bij de inwoner een huisbezoek afgelegd. Dit heeft volgens het college een meerwaarde omdat dan kan worden gekeken of er ook andere hulpvragen spelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.