Menu Sluiten

Ruim 16 procent van de Assenaren rookt regelmatig

In de gemeente Assen steekt 16,3 procent regelmatig een sigaret, shaggie of sigaar op. Dat blijkt uit de nieuwste Gezondheidmonitor, een enquête over 2020 die is uitgevoerd onder ruim een half miljoen Nederlanders. Hiermee ligt Assen onder het gemiddelde van Nederland, dit ligt namelijk op 16,7 procent.

Foto © Pixabay

In Drenthe steekt Hoogeveen met 24,5 procent rokers ver boven de rest van de gemeenten in de provincie uit. Na Hoogeveen kennen Meppel (20,8 procent) en Emmen (18,2 procent) relatief de meeste rokers. De minste rokers kom je tegen in de gemeente Noordenveld, waar 12,1 procent van de volwassen bevolking rookt.

Landelijk gezien tref je de meeste rokers ten noorden van Drenthe. In de provincie Groningen paft een op de vijf inwoners er lustig op los. Utrecht en Noord-Brabant kennen de minste rokers, zo’n 15 procent.

Stoptober

Ieder jaar roepen het Trimbos Instituut, KWF en het Longfonds de maand oktober uit tot Stoptober. De organisaties dagen rokers uit om 28 dagen te stoppen.

Volgens het Trimbos Instituut wil 80 procent van de rokers stoppen met hun verslaving. De meeste rokers hebben daarvoor meerdere pogingen nodig voordat hen dit definitief lukt. Wie hulp wil bij het stoppen, kan sinds vorig jaar een programma via de huisarts volledig vergoed krijgen. De kosten tellen ook niet mee binnen het eigen risico. Voorwaarde is dat dit de eerste keer is dat mensen het stopprogramma doorlopen.

Hoe de coronapandemie de cijfers over roken en stoppen met roken heeft beïnvloed, is nog niet duidelijk.