Menu Sluiten

Praktische training voor leerlingen die extra hulp nodig hebben

Er zijn plannen voor een nieuw trainingscentrum in Assen, voor leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben. Scholen willen daarvoor samenwerken met Werkplein Drentsche Aa en kringloopwinkel Het Goed.
© Pixabay

De drie scholen (PrO Assen, De Atlas en Leercentrum W.A. van Liefland) willen hun leerlingen zo beter klaarmaken voor een passende baan.

Repareren en opnieuw gebruiken

In het trainingscentrum wordt duurzaamheid, hergebruik en reparatie belangrijk. Gebruikte producten krijgen een tweede kans of worden geschikt gemaakt om te verkopen.

Dat betekent dat de leerlingen in het trainingscentrum praktische dingen leren. Techniek, metselen, logistiek, lassen en verkoop zijn vakken die er gegeven worden. Juist door de veelzijdigheid van het aanbod, krijgen leerlingen en deelnemers een brede kijk op hun mogelijkheden en talenten.

Stage met extra’s

Leerlingen zouden volgens de plannen tijdens stages bij de kringloopwinkels van Het Goed meer leren over het werken in een bedrijf. Zo kunnen ze beter begeleid worden naar een passende baan. Voor sommigen kan dat werken als dagbesteding zijn, of werken op een beschutte werkplek. Ook is het de bedoeling dat een aantal leerlingen zijn, of deelnemers vanuit het Werkplein, die een reguliere baan vinden.

De drie deelnemende scholen, PrO Assen, Van Liefland Assen en De Atlas Assen zijn gespecialiseerd in lessen voor leerlingen die extra hulp nodig hebben. Zij hebben bijvoorbeeld gedragsproblemen of psychische problemen. Vaak wordt er een persoonlijke leerroute gemaakt voor de leerlingen.
Werkplein Drentsche Aa is de sociale dienst van de gemeenten Assen, Aa en Hunze en Tynaarlo. Kringloopwinkels van Het Goed bieden passend werk aan mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. Zij kunnen in de winkels werkervaring opdoen en daarmee meer kans maken op een reguliere baan.