Menu Sluiten

PLOP wil aanpak wantoestanden bij WMO-aanvragen

De gemeente Assen is al sinds oktober 2020 bezig de achterstanden bij de WMO-aanvragen weg te werken. Ook de communicatie laat te wensen over. “Los dit soort wantoestanden zo snel mogelijk op en communiceer daarover op een fatsoenlijke manier met de WMO-cliënten,” is de oproep van PLOP woordvoerder Lia de Ruiter.

Communicatie     WMO-cliënten moeten weken wachten op een beschikking over het verlengen van hun indicatie voor een pgb of voor zorg in natura. “De cliënten zijn bang dat hun indicatie verloopt, terwijl de aanvraag wel tijdig is ingediend,” zegt De Ruiter. Ook wat de communicatie betreft “schort er nogal het één en ander.”

Indicatie     Stadspartij PLOP heeft na onderzoek vastgesteld dat door de achterstanden geen Pgb’s worden stopgezet. Nieuwe indicaties worden aansluitend op de oude afgegeven. De huidige indicatie blijft van kracht tot er een nieuwe is. En als de nieuwe indicatie lager is gaat die verlaging pas in op het moment dat dat besluit genomen wordt, zodat mensen als gevolg van de achterstanden niet met een terugbetaling geconfronteerd worden.

Aanpak wantoestanden     Nu blijkt echter dat er cliënten zijn die “sinds het verstrijken van die indicatiestelling eind februari ook geen geld meer hebben ontvangen” betoogt De Ruiter. “Zij zitten al weken zonder geld, wachtend op een herindicatie, zonder informatie c.q. communicatie vanuit de gemeente.” Zij wil dat deze “wantoestanden zo snel mogelijk aangepakt worden en dat daarover op een fatsoenlijke manier gecommuniceerd wordt.”

Stadspartij PLOP heeft over deze kwestie vragen gesteld aan het college van B & W.