Menu Sluiten

PLOP, sensor gestuurde fietspadverlichting werkt niet zoals het moet!

In mei 2018 werd het fietspad langs de Europaweg Zuid, tussen de Haarweg en de Witterstraat, geopend. Voor de verlichting van het pad is gebruik gemaakt van ledverlichting, die door middel van sensoren in sterkte moet toenemen zodra een fietser de betreffende lantaarnpaal nadert. “Dat is de theorie, want in de praktijk werkt het niet, zoals bedoeld,” zegt André Dik van de PLOP-fractie

Systeem functioneert slecht     “Het idee is “lumineus,” want het bespaart energie en het gaat lichtvervuiling tegen op die momenten dat het pad niet wordt gebruikt,” betoogt Dik. Maar de inwoners van Baggelhuizen melden de PLOP-fractie dat het systeem slecht functioneert.

Europaweg Assen Zuid     De werking van dit systeem werkt volgens Dik niet optimaal. “De verlichting gaat weliswaar feller branden, maar dat gebeurde pas als de fietser al bijna voorbij de lantaarnpaal is.” Maar er zijn ook momenten dat het “helemaal niet brandt.” En volgens ons laatste waarneming “brandt de verlichting in de donkere uren nu continu.” De doelstelling van deze verlichting wordt dus niet gehaald. De PLOP-fractie maakt zich zorgen niet alleen om de veiligheid van het fietsverkeer, maar “ook omdat het de bedoeling is dat dit systeem ook toegepast gaat worden langs het doorfietspad-in-wording.”

Doorfietspad     Plop vraagt zich af wat het college gaat doen aan de verlichtingsproblemen van het fietspad langs de Europaweg Assen Zuid. Maar minstens zo belangrijk “hoe ziet het college het falen van dit systeem in relatie tot de geplande sensor verlichting van doorfietsroute.” En we willen natuurlijk ook weten “wat gaat het college doen om te voorkomen dat de doorfietsroute met dezelfde problemen te maken krijgt,” zegt André Dik.