Menu Sluiten

Pilot vaccineren azc-bewoners Assen groot succes

Op 1 juni zijn ongeveer 500 volwassen azc-bewoners in Assen gevaccineerd. De pilot was volgens de betrokken partijen een succes, waardoor deze week azc-bewoners in heel Nederland gevaccineerd kunnen worden.

Foto © RTV Drenthe

Door: Esmée Söllner

Assen was een van de drie pilot locaties in Nederland voor het vaccineren van azc-bewoners. Bij deze pilot zijn de GGD Drenthe, de GezondheidsZorg Asielzoekers (GZA) en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) betrokken.

Vaccinatiebereidheid

GGD Drenthe is zeer tevreden over de uitkomsten van de pilot: “Er was een hoge vaccinatiebereidheid van ruim zeventig procent. Daar zijn wij zeer tevreden mee.” Vooral de extra voorlichting in twaalf verschillende talen en in de taalgroepen hebben hieraan bijgedragen.

De twijfelaars konden op de dag zelf nog extra informatie krijgen van een huisarts, verpleegkundige of een doktersassistente. Hier was dan ook extra aandacht aan besteed, zodat iedereen met vragen antwoord kon krijgen. De meeste bewoners maakten hierdoor alsnog de keuze om zich te laten vaccineren.

De vaccinatiebereidheid ligt wel lager dan het Nederlandse gemiddelde van 90 procent. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met het geloof wat sommige bewoners aanhangen. Ook de mythen en sagen over vermeende bijwerkingen van het vaccin speelt hierin een rol.

Zeer positief

Rogier Timmer, directeur van GZA, is ook blij met de uitkomst van de pilot: “Tijdens de vaccinatie dag waren de bewoners goed gestemd. De meesten hadden in de aanloop de beslissing om te vaccineren al gemaakt.”

Zelf heeft de GZA deze dag ook als positief ervaren. Ze vonden het mooi om te zien hoe de verschillende partijen samenkwamen en nauw samenwerkten voor het gemeenschappelijk doel: het vaccineren van de bewoners van het azc.

Start landelijk vaccineren

Alle partijen zijn tevreden over de samenwerking en zijn verder geen obstakels tegengekomen. Er waren alleen wat praktische leerpunten volgens Timmer: “Dat zijn vooral praktische zaken als werkprocessen. Het is voor iedereen nieuw, dus alles wat handig is wordt met elkaar gedeeld.”

Door het succes van deze pilot start deze week de landelijk vaccinatie van azc-bewoners, zegt GGD Nederland. Alle 19.000 volwassen asielzoeker kunnen zich laten vaccineren. De vaccinaties vinden plaats op het azc.

Bewoners zonder medische indicatie krijgen, volgens GGD Nederland, het Janssen vaccin. Dit is laagdrempelig en handig voor moeilijk bereikbare groepen, omdat er maar één prik nodig is. Mochten mensen toch liever Pfizer of Moderna willen, kan dat. Alleen moeten ze zelf naar een priklocatie in de buurt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.