Menu Sluiten

Petitie voor behoud van JWF Kazerne moet laatste zetje aan Tweede Kamer geven

Met een boekwerk van 11.500 handtekeningen gaat het Actiecomité Steun de Kazerne vandaag richting Den Haag. De Tweede Kamerleden die zich bezighouden met Defensie krijgen een petitie aangeboden om de Johan Willem Friso Kazerne in Assen open te houden.

De Kazerne in Assen

Foto © Omroep Assen/Gerrit Mennink 

Begin februari werd duidelijk dat het voor staatssecretaris Van der Maat (VVD) een ‘serieuze optie’ is om de kazerne in Assen te sluiten. De Johan Willem Frisokazerne is één van de kleinere Defensie-kazernes en werd gebouwd in 1892. Dat maakt de locatie in de ogen van de staatssecretaris niet aantrekkelijk om in te blijven investeren. Want nieuwe en duurzame gebouwen krijgen de voorkeur boven het renoveren en onderhouden van oude complexen.

De timing van de petitie is niet toevallig gekozen. Aanstaande donderdag debatteert de Tweede Kamer over de toekomst van de kazerne in Assen, schrijft RTV Drenthe.

Goede hoop

“We hebben goede hoop dat dit gaat helpen”, zegt Jan Maarten Pol, een van de initiatiefnemers van de petitie. “De voortekenen zijn goed.”

Daarmee doelt hij op het feit dat een van de actievoerders een handreiking van de staatssecretaris heeft gehad. “Hij heeft persoonlijk gebeld met een van onze actievoerders. Toen gaf de staatssecretaris aan dat hij in gesprek wil blijven om te kijken wat we samen kunnen doen.”

Dat is volgens Pol al een groot verschil met afgelopen februari, toen de sluiting werd aangekondigd. “Toen was de houding vanuit Den Haag ‘nee, we gaan sluiten en dat is het’.” De actievoerders proberen met de 11.500 handtekeningen de druk in Den Haag wat op te voeren. “We hadden een ‘nee’ en dat is nu al een ‘misschien’ geworden. Dat is al een hele mooie stap voorwaarts. Deze petitie laat zien dat mensen in Assen erg betrokken bij de kazerne zijn en ervoor gaan.”

Derde petitie

Het is al de derde keer dat het actiecomité een petitie is gestart om de kazerne open te houden. Ook in 2011 en 2013 gebeurde al zoiets. Destijds werd de kazerne ook al met sluiting bedreigd.

“Het wordt kennelijk een terugkerend item”, zegt Pol. “We hopen dat deze keer voor het laatst is, want we hebben goede hoop en zien wel of het gaat helpen. De voortekenen zijn in ieder geval goed.”