Menu Sluiten

Personeel NS kondigt nieuwe stakingen aan: 13 September ook in het Noorden

Het personeel van NS heeft weer een nieuwe staking aangekondigd. Voor aanstaande vrijdag zal de eerste stakingsdag plaats nemen in regio Noordwest en West, daarna zal betreffend regio’s Zuid, Oost en Noord de staking ervaren op dinsdag 13 September. Op donderdag 15 september nemen de stakingen plaats in regio Midden, melden de vakbonden VVMC, FNV en CNV Vakmensen.

Foto © Hjalmar Guit

„Alhoewel de stakingen van 24, 26, 29, 30 en 31 augustus qua actiebereidheid en effect op de dienstregeling en alle andere werkzaamheden bij NS een daverend succes zijn geweest, ligt er nog steeds geen nieuwe cao”, vertellen de vakbonden in een recente verklaring.

 

Grote gevolgen

Doordat de treintrajecten meerdere regio’s kruisen, kan het gevolgen hebben voor vele reizigers. Met name vorige week leidde dit tot geen treinen door heel het land. Dit kwam door een staking in regio midden, waar Utrecht onder valt. Utrecht is een centraal knooppunt in het treinencomplex.

Aanstaande vrijdag valt onder de staking van het streekvervoer. Zij leggen in Overijssel, Drenthe, Groningen en Friesland het werk neer, ook voor een betere cao

 

Eisen

De bonden hebben vermeldt dat zij een eenmalige uitkering willen van 600 euro, een aanpassing in de regeling om eerder te stoppen met werken en moet ‘’de menselijke maat terug in het bedrijf’’. Ook willen de vakbonden een automatische compensatie in de prijsstijgingen in het salaris van NS-medewerkers.

 

Cao-gesprekken

NS liet weten de nieuwe stakingen te betreuren. De NS verteld dat de stakingen een duidelijk signaal zijn en dat de oproep van de vakbonden serieus wordt genomen. “Wij zijn aan zet. Het is in het belang van onze collega’s om tot een goede cao te komen. Wij zullen daar initiatief toe nemen.”