Menu Sluiten

Parkeercampagne moet ‘fiets-tsunami’ voorkomen in binnenstad Assen

Ze zijn niet te missen op het Koopmansplein: de vele geparkeerde fietsen. Vaak staan ze buiten de vakken en dat zorgt voor overlast en onveilige situaties. Een ‘fiets-tsunami’, zo omschrijft binnenstadsorganisatie Vaart in Assen het probleem. Om orde in de chaos te scheppen begint dit weekend een fietsparkeercampagne.

Door: Esmée Söllner

Met de campagne moeten mensen bewust worden gemaakt van de andere mogelijkheden die er zijn om de fiets te stallen, vertelt binnenstadsregisseur Kjeld Vosjan. “Iedereen wil natuurlijk zijn fiets zo dicht mogelijk bij de winkels kwijt, maar zeker op drukke tijden wordt dat een puinhoop en dat kan eigenlijk niet meer. Daarom gaan wij de fietsers wijzen op de fietsparkeerplekken die er nog meer zijn.”

Gratis fietsenstallingen

Op dit moment zijn er al twee gratis fietsenstallingen in de binnenstad van Assen. Eentje zit in De Nieuwe Kolk en een andere bij parkeergarage Mercurius aan de Minervalaan. Hier zijn ook oplaadpunten voor elektrische fietsen en een dienst voor kleine reparaties.

“Ik vind het zonde dat het nieuwe Koopmansplein, met nu ook de ijsbaan, vol staat met fietsen. Daarom hebben wij ook een pop-up fietsenstalling geopend in het voormalige pand van de Adam Brandstore.” Deze gratis tijdelijke stalling is tot en met 8 januari te vinden op de hoek van de Oudestraat-Nieuwe huizen. Gastdames en -heren lopen in Assen rond om fietsers te wijze op de fietsparkeermogelijkheden.

‘Boost voor de binnenstad’

De campagne is gefinancierd van de 150.000 euro subsidie die de binnenstadsorganisatie kreeg van de gemeente Assen om de stad aantrekkelijker te maken voor toeristen en dagjesmensen. Vosjan hoop met deze campagne mensen te stimuleren om met de fiets naar de stad te komen.

Ook het gratis parkeren op koopzondagen in de decembermaand is onderdeel van de campagne voor de binnenstad.