Menu Sluiten

Paarse Vrijdag op Penta: paarse kleren, regenboogvlag en speciale lessen

Het is Paarse Vrijdag en op de middelbare school Penta in Assen wordt hier aandacht aan besteed met paarse kleren, cupcakes, een regenboogvlag en speciale lessen. 

Foto © Pixabay

Paarse Vrijdag is een actiedag van de Gender & Sexuality Alliance (GSA). Door de school paars te kleuren, zet de GSA zich in voor seksuele- en gender-diversiteit. Sinds dit schooljaar heeft de locatie Penta van het Dr. Nassau College ook een GSA, bestaande uit een groepje leerlingen en twee docenten. De GSA van Penta organiseert Paarse Vrijdag maar is er ook als praatgroep voor leerlingen die daar behoefte aan hebben.

Regenboogfamilie

Biologiedocent Nady Meijer zit in de GSA van Penta. “We proberen op deze manier meer aandacht te besteden aan de regenboogfamilie. We willen als school uitdragen dat wij vinden dat elke leerling zich mag uiten hoe diegene dat zelf prettig vindt.”

In de dagen voor Paarse Vrijdag hebben alle leerlingen de Drentse film ‘Anders’ gekeken. De film gaat over een jongen van het platteland die worstelt met zijn seksuele geaardheid. Aan de hand van een lesbrief hebben de leerlingen de film samen met hun mentor besproken.

School voor iedereen

Op Paarse Vrijdag dragen zoveel mogelijk leerlingen en docenten van Penta paars. Ook zijn er paarse cupcakes, kun je je nagels paars laten lakken en is er een prijsvraag waarmee leerlingen een paars prijzenpakket kunnen winnen. Verder schrijven leraren met een paarse stift op het whiteboard en wordt er tijdens verschillende lessen aandacht besteed aan Paarse Vrijdag. 

Ook wordt de inclusieve regenboogvlag gehesen. “Een vlag waarmee we aan iedereen laten zien dat Penta een school is voor iedereen. Of je nu homo, lesbisch, biseksueel, transgender of zelfs hetero bent. De vlag zal het hele jaar blijven hangen. We zijn immers het hele jaar door een school voor iedereen.”

Niet alleen

Dat er aandacht wordt besteed aan Paarse Vrijdag is volgens leerling Mila heel belangrijk: “Ik merk dat er nog steeds veel onwetendheid is en dat sommige mensen het ook niet respecteren. Het is heel belangrijk dat je weet dat je niet zo anders bent dan de rest en dat je niet alleen bent.”