Menu Sluiten

Overlast duiven is ook slecht voor de gezondheid!

De bewoners van de Colonnade zijn het spuugzat. De duiven verpesten hun woonplezier door te nestelen en te schijten op hun balkons en ook in de luchtschachten. Hun noodkreet aan het college en de raad heeft er inmiddels toe geleid dat wethouder Bob Bergsma hoogstpersoonlijk is komen kijken naar deze situatie.

Plan van aanpak     Wethouder Bergsma kwam tot de conclusie dat dit zo niet langer kan. Mensen moeten op hun balkon kunnen zitten. Er moet zo snel mogelijk een plan van aanpak komen om de duivenpopulatie tot aanvaardbare proporties terug te brengen. Gespecialiseerde inzet wordt gezocht die weet hoe je dit soort overlast moet aanpakken.

Longontsteking     “De gemeente had blijkbaar 7 jaar nodig hebben om tot dit inzicht te komen. En dan is de eerste teleurstellende actie die de wethouder, het opstellen van een plan van aanpak,” briest Henk Santing (PLOP). “Maar duivenpoep veroorzaakt meer dan alleen maar overlast!” De PLOP-fractie wijst het college op informatie van het RIVM. “Deze bekende instelling spreekt over beangstigende ziektebeelden. Zo kun je er bij inademing bijvoorbeeld een lastig te behandelen vorm van longontsteking door krijgen, die mogelijk zelfs kan worden overgedragen.”

Serieus onveilige situatie     Volgens Santing is er dus sprake van een serieus onveilige situatie, omdat er ook duivenpoep in de luchtschachten van de Colonnade zit. “Zelfs het schoonmaken van opgedroogde duivenpoep van je balkon kan al tot inademen van de verkeerde stoffen leiden. Wij vragen ons af of het college wel op de hoogte is van het extra risico dat de bewoners van de Colonnade lopen doordat er ook duivenpoep in de luchtschachten zit,”

Op het balkon      “Er moet niet alleen een plan van aanpak komen, maar er moet aangepakt worden!” zegt Santing. “De gezondheid van de bewoners mag geen risico meer lopen, als zij in het voorjaar weer rustig op hun balkon willen zitten.”