Menu Sluiten

Oproep moskeeën Assen, Emmen en Hoogeveen: doneer geen kleding, maar geld

“Doneer geen kleding meer, maar geld”. Dat is de boodschap in de moskeeën van Assen, Emmen en Hoogeveen aan iedereen die nog van plan was om spullen te doneren aan mensen in het rampgebied in Turkije. Aardbevingen in Turkije en Syrië zorgden er maandag voor dat ruim elfduizend mensen om het leven kwamen en dat aantal loopt nog steeds op. Het aantal gewonden in beide landen wordt momenteel ingeschat op ruim vijftigduizend.

© RTV Drenthe / Ronald Oostingh

Dit is een artikel van RTV Drenthe. 

Het Rode Kruis roept mensen die de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië willen helpen, om geld te doneren in plaats van spullen. Zo kunnen hulpverleners kopen waar op dat moment het meeste behoefte aan is.

Vraag en aanbod afstemmen

Op diverse plekken in het land werden meteen inzamelingsacties gestart na de zware bevingen van maandag. Mensen brengen onder meer dekens en kleding, zodat die naar het rampgebied gestuurd kunnen worden.

“Het is ontzettend mooi en hartverwarmend om te zien dat zoveel mensen betrokken zijn bij de slachtoffers van deze verschrikkelijke ramp”, zegt een woordvoerder van het Rode Kruis, die ondanks de vrijgevigheid pleit om juist geld te doneren in plaats van spullen. “Zo kunnen we vraag en aanbod goed op elkaar afstemmen.”

Propvol

Bij de Orhan Gazi Moskee in Hoogezand staat vanochtend een container propvol met hulpgoederen. Die zijn de afgelopen dagen vanuit Friesland, Groningen en Drenthe naar het verzamelpunt gebracht.

“De situatie is niet om te lachen, maar ik moet wel lachen van trotsheid”, vertelt Kadir Sinan Kaptan van de moskee. Honderden zakken vol kleding, dekens en verzorgingsspullen kwamen hun kant op.

“Luiers en doekjes voor baby’s vinden wij belangrijk. Baby’s en kinderen gaan bij ons altijd voor. Het is belangrijk om hen te voorzien van luiers, schone kleding en doekjes zodat ze gezond blijven en geen onnodige ziektes en bacteriën oplopen.”

Bekijk hier hoe alle spullen op het verzamelpunt in Hoogezand verwerkt worden. 

Vrieskou
De horrorbeelden uit het rampgebied die ze in Hoogezand te zien krijgen via vrienden en familie die nog in Turkije wonen zijn volgens Kaptan verschrikkelijk. “En nog veel erger dan wat je op het journaal te zien krijgt. Een aantal mensen die wij kennen daar is gelukkig nog gezond en leeft nog. Maar we hebben ook mensen verloren, daar treuren wij voor.”
Het zien van de beelden motiveert ze om al vanaf maandag bijna non-stop door te werken. “Het zijn lange dagen, korte nachten”, aldus Kaptan. “Maar mensen lopen daar in pyjama’s of korte broekjes op straat terwijl het vriest. Het regent en het is er ijskoud. Maar ze hebben niks omdat ze wakker schrokken en de straat op renden. Dus deze spullen gaan zo snel mogelijk die kant op.”
De hulpgoederen uit Drenthe, Friesland en Groningen die nu verzameld zijn in Hoogezand gaan eerst nog richting een landelijk inzamelingspunt in Haarlem. Daar heeft een transportondernemer vrachtwagens beschikbaar gesteld voor de reis naar Turkije. “Ik hoop dat ze in deze situatie niet moeilijk doen bij de grens. Dat ze begrip hebben en ons laten doorrijden”, vertelt Kaptan.
Dankbaar
Spullen zat dus, en daarom onderschrijven de moskeeën in Assen, Emmen en Hoogeveen de oproep van het Rode Kruis ook. “Dinsdag was onze eerste en laatste inzameldag. Er is zo ontzettend veel kleding gedoneerd, dat het vanaf nu beter is om alleen geld te doneren”, vertelt Beyza Selvili van de Turkse moskee in Assen. Hetzelfde geldt voor de moskeeën in Emmen en Hoogeveen. In die laatste moskee laat Yasar Eraslan weten bekaf te zijn na de inzamelingsdag van gisteren.
“Dat er zoveel zou worden gedoneerd had ik echt nooit verwacht en daar zijn we ontzettend dankbaar voor. We hebben zoveel dozen met spullen, dat ik me afvraag of we het nog wel kwijt kunnen, daarover sta ik voortdurend in contact met anderen. Spullen doneren kan nu niet meer, geld doneren is praktischer.”
Doneermogelijkheden
Met het geld kunnen hulpverleners ter plaatse goederen zoals dekens, tenten en zeil kopen. Het Rode Kruis adviseert iedereen die een steentje wil bijdragen om aan Giro555 te doneren. “Onze hulporganisaties hebben een netwerk in het getroffen gebied en weten waar welke goederen nodig zijn”, aldus de Rode Kruis-woordvoerder. Ook is doneren via de Islamitische Stichting Nederland (ISN) een optie.