Menu Sluiten

Ook horecaondernemers in Assen gaan vandaag open

Ook horecaondernemers in Assen zijn de coronamaatregelen zat. Blijkt uit een brief van Vaart in Assen, MKB Retail Assen en KHN. Vandaag gooien een aantal horecagelegenheden in de binnenstad de deuren open. Of er verder nog initiatieven zijn is nog niet duidelijk.

Het Ceresplein in Assen

Foto © Omroep Assen / Romy Posthumus

Door: Esmée Söllner 

Eerder deze week kwamen de burgermeesters van Drenthe al met een brief naar buiten. Zij pleiten gezamenlijk voor meer evenwicht in de coronamaatregelen. Ze willen dat er meer balans komt tussen de aandacht voor de zorg en de verschillende sociale, maatschappelijke en economische effecten. Dat is de uitkomst van een overleg dat ze hebben gehad, schrijft RTV Drenthe

Ook horeca open in Assen

“Het is een bittere pil om te slikken”, zegt Sandra de Vrede, eigenaar van Restaurant & Grandcafé Liff in Assen en voorzitter van de afdeling Assen van Koninklijke Horeca Nederland, tegen RTV Drenthe. Ze zag het al wel aankomen dat de horeca voorlopig dicht moet blijven. “We begrijpen het niet echt”, reageert De Vrede. “Als je kijkt naar wat we allemaal kunnen doen aan maatregelen, is het niet een hele logische keuze.” Ze noemt op dat de horeca kan werken met reserveringen, met de coronacheckapp, dat mensen alleen mogen zitten. “Dat soort zaken zijn allemaal makkelijk in te passen.”
(Verhaal gaat verder onder foto) 

Het Koopmansplein in Assen

Foto © Omroep Assen / Romy Posthumus

De reacties die De Vrede als voorzitter van KHN Assen krijgt, zijn wisselend. Sommige van haar collega’s vinden het genoeg. En sommige van hen zeggen vandaag open te gaan. “Niet open om open te gaan, maar wel voor het signaal”, vertelt De Vrede. “De maat is vol. Het water staat aan de lippen. Er is geen ruimte meer. Ze gaan zeker niet open voor de grap. Het is een overleefmechanisme.” Zelf houdt De Vrede de deuren van haar restaurant en grand café dicht. Daarin is ze niet de enige. “Andere collega’s reageren dat we nog maar even moeten doorzetten. Het is niet anders.”
Op de Facebookpagina van Zusje de Boer is te lezen dat ze vandaag vanaf 10:00 uur open gaan. Ook restaurant Autentieq gaat vandaag open, met de maatregelen die voor 18 december van kracht waren. “We hebben een aparte menukaart met een boostersteak, 2G salades en de vaccinatiebal. We moeten wel open. Het is niet alleen uit protest, maar wij krijgen geen coronasteun van de overheid. Het kan gewoon niet meer. De grenzen zijn open. In Duitsland kan je winkelen en uit eten en hier kan niks. Wij willen laten zien dat wat er speelt in een aantal sectoren, echt niet kan.” 
Open brief VVD Assen 

De gemeenteraadsfractie van de VVD in Assen heeft een open brief geschreven aan premier Rutte. Ze willen voor langere termijn een duurzaam perspectief, om er zo voor te zorgen dat inwoners en detaillisten weer verder kunnen. “Wij roepen dringend op om tot maatregelen te komen waarbij de niet-essentiële branche weer open kan. En waarbij grote aandacht is voor de mentale problemen onder onze inwoners. Biedt een duurzaam perspectief voor de hele samenleving.”

Wel willen ze benadrukken dat ze het zorgpersoneel van het Wilhelmina Ziekenhuis ‘enorm waarderen en respecteren’. De brief is ondertekend door de gehele fractie en kandidaat-raadsleden van de VVD Assen.