Menu Sluiten

Omgevingswet, wanneer heeft de gemeenteraad het laatste woord?

Projecten die onder de Omgevingswet gerealiseerd worden gaan gepaard met inspraak en participatie. Ook de gemeenteraad speelt in dit traject een rol. Voor bepaalde categorieën projecten kan de raad zelfs een bindend advies geven. De gemeenteraad sprak in de consulterende vergadering over de lijst met projecten die onder het bindend advies gaan vallen.

Tjerk Medemblik (ChrU) sprak zijn zorg uit over de invoering van het digitale systeem dat bij de Omgevingswet hoort. Vaak kosten dergelijke veranderingen extra geld. Ook vroeg hij zich af hoe de milieuhandhaving geregeld wordt onder de omgevingswet. Valt het onder de verantwoordelijkheid van de gemeente, de provincie of het rijk? En hij vroeg zich af hoe de lijst tot stand was gekomen. Ook Henri Ploeg (PvdA) wilde weten hoe het college tot de was gekomen. Welke invloed heeft de raad, want wijzigingen na de evaluatie komen dus te laat. 

Wethouder Karin Dekker zei dat één en ander gebaseerd was op de ervaring met de bestemmingsplannen in de afgelopen jaren. Ook onder de huidige wetgeving met betrekking tot bestemmingsplannen zijn er projecten die aan de raad worden voorgelegd voor advies. Na elke evaluatie kant de lijst aangepast worden. Er is volgens de wethouder nog onduidelijkheid over de milieuhandhaving. De provincies en de gemeenten willen dit graag onder de RUD houden. 

Jannie Drenthe (SP) stelde vast dat de wet gebaseerd was op de zelfredzaamheid van burgers. Maar zelfredzaamheid blijkt in de praktijk een illusie. Veel inwoners kunnen er niet mee uit de voeten. Dat betekent voor de gemeente een belangrijke taak als het gaat om voorlichting en communicatie met alle belanghebbenden. Zij wilde een bindend raadsadvies voor alle zonneparken, niet alleen voor de zonneparken groter dan 1 hectare. Ook lichtmasten en grote reclamemasten moet volgens de SP onder het bindend advies van de raad vallen. Drenthe pleitte ook voor een “stevig communicatieprotocol”. Zonneparken kleiner dan 1 hectare vallen onder de provinciale wetgeving, zei wethouder Dekker. Grote licht- en reclamemasten vallen onder het bestemmingsplan en dus onder de omgevingswet en dus onder het besluit van de raad. En voor de in de lijst genoemde projecten komt een “bijbehorend participatietraject.”

Hans Marskamp (GrL) stelde vast dat de lijst “ook een kwestie is van loslaten door de raad.” Voor antenne-installaties hoger dan 40 meter geldt het adviesrecht van de raad wel, maar voor windturbines geldt geen maximale hoogte. Hij stelde een bindend advies voor bij een hoogte van 20 meter of meer. Janna Booij (PLOP) wilde een bindend advies voor 10 woningen in plaats van 12 voor buiten-omgevingsplanse bouwplannen. Zij miste ook het toestaan van detailhandel in de periferie. Wethouder Dekker zei dat ook onder de huidige wetgeving 12 woningen standaard zijn en dat het gebaseerd is op de zogenaamde “verstedelingsladder”. De wethouder zal de raad nader informeren of de hoogte van windturbines in de lijst kan worden vastgelegd. Martin Rasker (VVD) was van mening dat de tekst in de lijst geen wijziging behoefde.

De bespreking in de consulterende vergadering maakte duidelijk dat over dit onderwerp het laatste woord nog niet is gesproken. Wordt vervolgd in de raadsvergadering van de komende week.