Menu Sluiten

Oktober: maand van de Geschiedenis in Drenthe

Met talloze historische activiteiten, ook in Assen

Op 1 oktober start het grootste historische evenement van Nederland: de Maand van de Geschiedenis. Het jaarthema is: Aan het werk. Rondom dit thema zijn tal van activiteiten in musea, bibliotheken, boekhandels en culturele instellingen. Met ruim 500 diverse activiteiten in het hele land, waaronder de volgende activiteiten hier in Assen en omgeving.

Foto © Aangeleverde foto

HOUT couture 
In ‘HOUT couture’ bekijk je schoenen van hout ontworpen door Viktor&Rolf, Marloes ten Böhmer, Denise Rosenboom en andere bekende Nederlandse ontwerpers. Ook is er werk te zien afkomstig uit Duitsland, Tsjechië en Engeland. En in de werkplaats vind je een echte klompenmakerij.  
Eelde – Internationaal Klompenmuseum – 1 t/m 31 oktober  
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/22015/hout-couture 

Familiebedrijf
Kees Faber vertelt tijdens de lezing openhartig over het ontstaan en de geschiedenis van zijn familiebedrijf, waarover hij een boek heeft geschreven. Van de ambachtelijke productie van houten botervaten ontwikkelt het bedrijf zich tot een internationale palletproducent. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot.
Assen – Drents Archief – 12 oktober, 20.00-21.00 uur
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/22815/faber-pallets-generatieconflict-in-een-familiebedrijf

Boevenbus
In Veenhuizen verrichtten gedetineerden van oudsher arbeid in gemeenschapsregime. Stap in de Boevenbus en reis mee naar de Eerste Wijk, het oudste en grootste agrarische bedrijf van Nederland. Je krijgt een rondleiding over het terrein en in de bus vertelt gids Kees Timmerman over werken in Veenhuizen, vroeger en nu. En misschien word je zelf ook nog aan het werk gezet!
Veenhuizen – Nationaal Gevangenismuseum – 6 oktober, 12.45-15.00 uur
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/22036/gedetineerden-aan-het-werk-in-veenhuizen

Drentse Geschiedenisquiz
Wat heeft de werkverschaffing te maken met het TT-circuit? Welke Drentse zuivelfabriek bedacht een commercial met zingende koeien? En wie hielden zich vooral bezig met aardappelkrabben? Het zijn vragen die zo maar aan bod kunnen komen bij de Drentse Geschiedenisquiz.
Assen – Drents Archief – 14 oktober, 15.00-16.00 uur
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/22422/wat-weet-jij-van-de-drentse-geschiedenis

Rondje Brink
Iedere zondagochtend in oktober organiseert het Drents Museum een rondje geschiedenis van de Brink. Na een korte inleiding ga je samen met een museumdocent op pad over de Brink in Assen. Wie woonden en werkten er de afgelopen eeuwen achter de gevels van de Brink? Tijdens deze wandeling komt de geschiedenis van Assen tot leven. 
Assen – Drents Museum – 3, 10, 17 en 31 oktober, 09.45-11.30 uur
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/drentsmuseum 

Blikjes en trommeltjes
Het blikje Buisman koffiearoma, de sigarendoosjes van Hofnar of het trommeltje met Haagse Hopjes, wie kent ze niet? Minder bekend is dat die blikken werden geproduceerd in Hoogeveen. Johann Bisschop vertelt over de bijna honderdjarige geschiedenis van de blikfabriek die in 1925 onder de naam Drenthina werd opgericht.
Assen – Drents Archief – 11 oktober, 15.00-17.00 uur
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/blikjes

Mestmoeders
De film Mestmoeders toont vier generaties boerinnen. Wanneer een jonge bedrijfsopvolger verongelukt, staat zijn zus onverwacht voor een moeilijke keuze. Door het overlijden van haar broer verschuiven de verhoudingen in het gezin, waar de boerin al generaties lang aan het roer staat. Er rust een zware taak op de schouders van de jongste. Kiest ze ervoor om het bedrijf van haar ‘mestmoeders’ voort te zetten of besluit ze toch om het licht uit te doen?
Assen – Drents Archief – 30 oktober, 14.00-16.00 uur
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/21910/mestmoeders-een-film-over-vier-generaties-boerinnen

Scheepvaartprovincie
Je zou het misschien niet verwachten: Drenthe als maritieme provincie. Toch vonden veel Drenten in de achttiende en negentiende eeuw werk in de scheepvaart. Wicher Kerkmeijer vertelt er meer over in de lezing ‘Drenten te water’.
Assen – Drents Archief – 18 oktober, 15.00-17.00 uur
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/drentsescheepvaart 

De complete agenda is te bekijken op: www.maandvandegeschiedenis.nl/agenda 
Selecteer op Drenthe voor het complete aanbod in deze provincie.

Over de organisatie
Het Nederlands Openluchtmuseum organiseert in oktober voor de tiende maal de Maand van de Geschiedenis, die haar achttiende editie beleeft. Het Fonds voor Cultuurparticipatie is investeerder van de Maand van de Geschiedenis. Om het evenement tot een succes te maken werkt het Nederlands Openluchtmuseum samen met verschillende partnerorganisaties. De Libris Geschiedenis Prijs is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis.

De Maand van de Geschiedenis is te vinden op FacebookTwitter en Instagram. Praat mee over de Maand met de hashtags #MvdG en #Aanhetwerk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.