Menu Sluiten

ODIDO: Nieuwe provider voor Mobiel, Glasvezel en TV

ODIDO: Nieuwe provider voor Mobiel, Glasvezel en TV?!?

Het is u vast opgevallen dat er de laatste tijd heel veel televisiecommercials en radiocommercials zijn van ‘ODIDO:’ De nieuwe provider voor Mobiel, Glasvezel en TV.

Hoewel dat eerst niet zo mijn aandacht trok, was er ineens iets dat mij triggerde en mij een onbestemd gevoel gaf. Tijd voor onderzoek!

Op de website van ODIDO lees ik in grote en kapitale letters: “Hallo, wij zijn ODIDO. Je nieuwe provider voor Mobiel, Glas en TV.” { Bron: website ODIDO }.

 

© Cees van der Boom | Omroep Assen

 

Deze zag u misschien ook al voorbij komen?!?

 

Bron: Internet

 

De commercial nog niet gezien?!? Dan kan dan via deze link: https://youtu.be/Q8hHNKI91Ok?si=4rr-LYedXCzrE98E

Na het bekijken van de commercial krijg je als klant toch echt het idee dat er een ‘nieuwe’ provider is ontstaan.

Helaas is dat niet. Bekijk je de website, dan krijg je de zelfde belofte eveneens in kapitale letters te zien en pas daaronder, in veel kleinere letters is te lezen: “Nieuw, en toch ook weer niet. Want met meer dan 6 miljoen klanten zijn we behoorlijk ervaren. We zijn hier om te laten zien hoe dat ook kan.”

Daarna blijkt pas dat ODIDO de nieuwe samenvoeging is van het voormalige telecombedrijf T-Mobile en het voormalige telecombedrijf Tele2.

Bron: T-Mobile
Bron: Tele2

Vier prominente uitspraken op de website van ODIDO en ook weer in hele grote letters in een wisselend beeld: 1) “We zorgen dat iedereen kan meedoen. Ieder op een eigen manier,” 2) “We denken niet vanuit techniek. Maar vanuit mensen”, 3) “We zijn ODIDO. En laten zien dat het anders kan,” en 4) “Daarom ODIDO. We zijn er voor je.”

Mijn aandacht gaat voornamelijk uit naar de uitspraken dat ODIDO zegt dat iedereen kan meedoen en dat het bedrijf naar de mens kijkt.

“Nieuwe provider?!?”

Immers: nu blijkt al helemaal niet dat ODIDO een ‘nieuwe’ provider is maar dat het een (mogelijk strategische) samenvoeging is van het voormalige T-Mobile en van het voormalige Tele2.

Met name de 2e uitspraak: “We denken niet vanuit techniek. Maar vanuit mensen.” Stel nu dat ODIDO dat zo belangrijk vindt: waarom deze uitspraak dan niet omdraaien?!? “We denken vanuit mens(en) …”

Handelswijze van T-Mobile bij schulden

Wás het voormalige T-Mobile wel zo klantvriendelijk en echt en oprecht gericht op mensen?!?

Zolang het goed ging, ging het goed maar met name T-Mobile had een speciale aanpak voor mensen met schulden. Ongeacht de reden of de oorzaak: er werd vrij snel hard en direct opgetreden. Niet of nauwelijks in gesprek en als klanten belden met fouten in de facturen of bij schulden restten klanten niet anders dan te bellen; werden ettelijke keren doorverbonden en maar al te vaak viel ineens de verbinding weg. Óf de klant kon helemaal niet meer bellen.

Voor T-Mobile was het namelijk heel lucratief om te werken met ‘schuldopkopers.’ Zij kregen dan de helft van de openstaande schuld en hadden dan minder verlies en de schuldopkoper ging daar dan wel mee aan de slag …

Direct Pay Services

© Cees van der Boom | Illustratie © Remko van Rijthoven

 

Eén van de schuldopkopers waar T-Mobile nauw mee samenwerkte was Direct Pay Services. Zij handelden in vorderingen van grote bedrijven op consumenten (onder andere telecom, energie en webwinkels).

Direct Pay Services werd opgericht op 17 juli 2006, gevestigd te Barendrecht en kantoorhoudend te Rotterdam met als eigendom van Direct Pay Beheer en bestuurd door de heer C.F. Klaassen met de heer R.H.H. Klaassen als gevolmachtigde.

Hun verdienmodel (vele miljoenen) kwam voort uit de ellende van de klant, die op dat moment schuldenaar werd. Na aankoop van de schuld maakten zij direct een zaak aanhangig bij de kantonrechter en zij waren meerdere jaren verantwoordelijk voor ruim 10% van alle schuldzaken bij kantonrechters.

Schuldopkoper Direct Pay zei destijds in de media: ‘dit is het succes van ons bedrijf.’

Veel van die schuldenaren waren niet of nauwelijks op de hoogte dat hun schuld ‘gecedeerd’ { overgegaan naar een andere incassant } was en verschenen niet op de rechtszitting. Dat betekende dat de kantonrechter in veel situaties niets anders restte dan de schuldenaar bij verstek te veroordelen.

Daarmee kreeg Direct Pay ‘macht’ over de schuldenaren en hun verdienmodel want door proceskosten, exploten, rente en noem maar op kon een schuld van zeg maar € 500 al vrij snel oplopen tot € 2.500 á € 3.000 (of zelfs méér). Schuldenaren werden hard en meedogenloos benaderd en kregen verwarrende brieven dat de schuldenaar alleen ‘bevrijdend’ aan hen (Direct Pay) kon betalen, gevolgd door de nodige sommaties. Zelfs bij de meest kleine schuld werd direct en onverbiddelijk loonbeslag gelegd.

Een Amsterdamse kantonrechter was het op enig moment zo beu: hij vonniste dat de schuldkoper vijfentwintig maal (!!!) de proceskosten moest betalen als straf voor ‘onacceptabel gedrag.’ Een boete van € 1.600. Dit kwam binnen.

Investico { onafhankelijk platform voor journalistiek onderzoek } meldde op 27 oktober 2017 dat Direct Pay direct stopt met het voeren van rechtszaken.

Faillissement Direct Pay Services

Daarna bleef de schuldopkoper doorgaan met allerlei activiteiten – weliswaar zonder de rechtszaken – en dat pakt uiteindelijk slecht uit. De organisatie is failliet verklaard op 4 april 2023 en mr. J.G. Princen is benoemd tot curator.

Deze curator merkte in zijn eerste faillissementsverslag op dat de administratie een warboel was. De schuldopkoper ging even later echter gewoon door onder de naam CE Credit Management Invest Fund1 B.V. { c.q. Webcasso }.

Deze maatschappij is gevestigd op hetzelfde adres in Barendrecht en kantoorhoudend in Rotterdam – met dezelfde heren Klaassen – en start in 2023 opnieuw met het sturen van intimiderende e-mails aan klanten van het voormalige Direct Pay.

Citaat uit zo’n e-mail bericht:

“U heeft een betalingsachterstand bij X {Telecombedrijf} gehad. Deze vordering is gecedeerd aan CE Credit Management Invest Fund 1 B.V. 1 wat betekent dat u alleen bevrijdend kan betalen aan CE Credit Management Invest Fund 1 B.V.

Het kan zijn dat u voorheen brieven of e-mails heeft ontvangen van Direct Pay Services of van haar incassobureau Webcasso B.V. De incassowerkzaamheden van dit dossier zijn overgenomen door CECM Incasso.”

 

Terug naar ODIDO

Bron: Website ODIDO

 

Nogmaals: ODIDO belooft op haar website nu ‘menselijk’ te werk te gaan. De grote vraag is dan of ODIDO als ‘nieuwe’ provider op dezelfde manier te werk gaat als T-Mobile met mensen die – vaak zonder eigen schuld – maar als gevolg van de huidige maatschappelijke krapte op de arbeidsmarkt in de schulden raken.

We leven nu eenmaal in een maatschappij die sterk onder druk staat, zeker als ik kijk naar inkomsten en levensonderhoud. Veel mensen kunnen nauwelijks voorzien in de aankoop van eten, kinderen gaan zonder ontbijt naar school, … dus ik vrees alleen maar dat er meer schulden (zullen) ontstaan.

Er is een maatschappelijk probleem gaande. Moeten ondernemers en dienstverleners dat oplossen?!? Ik snap als geen ander dat een ondernemer / dienstverlener ook zijn inkomsten moet hebben. Maar … tegen welke prijs?!? En op welke manier?!?

Ik hoop oprecht dat ODIDO bij mensen met schulden in gesprek gaat en niet meer gebruik maakt van schuldopkopers.

Maar voor nu vrees ik dat het alleen maar oude wijn is met een nare en bittere afdronk in nieuwe zakken …

 

© Cees van der Boom | Omroep Assen

 

Nachrift: Het is mij niet bekend dat Tele2 ook werkte met schuldkopers