Menu Sluiten

NPK in coronatijd

Corona-editie Noordelijk Pinksterkamp start zaterdag 22 mei in Noord-Nederland

Europa’s grootste jaarlijks terugkerende scoutingevenement, met dit keer 3859 deelnemers, zal dit weekend plaatsvinden van 22 t/m 24 mei aanstaande. Normaal met z’n allen in de Marnewaard, nu op afstand dichtbij elkaar.

Vanaf het eerste kamp in 1922 tot nu hebben ruim 175.000 scouts uit Noord-Nederland het NPK bezocht. Het kamp is een begrip voor scouts in het Noorden. Ieder jaar spelen ze in een thema het spel van scouting variërend van primitief kamperen tot hikes en spelen. Normaal gesproken wordt er tijdens de Pinksterdagen een compleet dorp uit de grond gestampt met onder andere een eigen brandweer, telefooncentrale, krant, medische dienst en een centrale keuken waar dagelijks ruim 2.000 maaltijden worden bereid.

Foto © Aangeleverde foto

Toen het erop begon te lijken dat het kamp in de Marnerwaard ook dit jaar niet door kon gaan, is er een team samengesteld dat allerlei ideeën is gaan uitwerken om het kamp op een andere manier te organiseren. Verbinding is de kracht van het NPK. Nu dat niet met elkaar in de Marnewaard kan, is het fijn dat alle scouts op andere manieren toch met elkaar in verbinding komen! Ondanks alle beperkingen kunnen ze namelijk nog steeds:
• Plezier maken met scouts van alle leeftijden;
• Elkaar uitdagen in sport, spel en creativiteit;
• Elkaar ontmoeten en vriendschappen sluiten/vieren;
• Primitief kamperen – als het even meezit.

Ook al komen ze niet allemaal fysiek bij elkaar, ze zijn dit jaar verbonden met één overkoepelend thema: Mediacentrale.
Er is bijvoorbeeld online een centrale opening te volgen en er kan op eigen terrein met een kampvuur worden meegedaan. Ook grote spelen voor de oudere jeugd, quizzen en spelletjes voor de jongste kinderen zullen zeker niet ontbreken. Als kers op de taart ontvangen alle deelnemende groepen een goodiebag voor alle deelnemers met daarin onder andere een herinneringsbadge aan deze speciale NPK-editie.

Dit alles geeft een onvergetelijke herinnering aan een zeer speciale uitvoering van het Noordelijk Pinksterkamp – alle deelnemers kunnen nog jaren opscheppen dat ze erbij waren.

Voor de beeldvorming:
• Tijdens de Pinksterdagen staat het NPK in de top 5 van grootste dorpen in de gemeente Het Hogeland. Dit jaar is dit grootste dorp verspreid over heel Noord- Nederland op diverse locaties.
• In totaal doen circa 80 verschillende scoutinggroepen mee uit voornamelijk Groningen, Drenthe, Friesland, Overijssel en Noord-Holland.
• Sinds 1922 trok het NPK al ruim 175.000 deelnemers.
• De verschillende leeftijdsgroepen hebben allemaal het centrale thema:”Media- centrale”.
o Bevers (5-7 jaar): De verdwenen TV-helden
o Welpen (7-11 jaar): Welpflic
o Scouts (11-15 jaar): Mediamagnaat
o Explorers (15-18 jaar): Eigen radiozender
o Pivo’s (18+): Media