Menu Sluiten

Noodkreet burgemeesters, onder wie Marco Out: coronabeleid moet worden herzien

De burgemeesters van zo’n dertig steden schrijven in een noodkreet aan het kabinet dat het coronabeleid fundamenteel moet worden herzien. De logica in het coronabeleid is zoek.
Foto © RTV Drenthe 

Dit beleid trekt een te zware wissel op burgers en lokaal bestuur, schrijven de burgemeesters Femke Halsema van Amsterdam en Paul Depla van Breda in een opiniestuk in de Volkskrant mede namens hun collega’s. Eén van de burgemeesters die het opiniestuk ondertekent is burgemeester Marco Out van Assen. Hij heeft mede het stuk ondertekend als voorzitter van Veiligheidsregio Drenthe, mede namens de andere Drentse burgemeesters.

Het coronabeleid fundamenteel herzien

De adhocmaatregelen van de overheid trekken volgens de auteurs “een te grote wissel op het uithoudingsvermogen en op het vertrouwen” in het bestuur. “Het is feitelijk onmogelijk maar ook rechtsstatelijk onwenselijk om met repressie burgers dwingend te overtuigen van de juistheid van maatregelen. Het put het handhavingsapparaat niet ­alleen uit, maar een repressieve overheid komt tegenover zijn eigen burgers te staan. Juist nu veel burgers het water aan de lippen staat mag het coronabeleid niet verder bezwijken voor de repressieve verleiding. Dan brokkelt het gezag juist verder af.”

“Wij dringen er bij het kabinet en het parlement dan ook op aan om het coronabeleid fundamenteel te herzien”, aldus de ondertekenaars. “Als burgemeesters kiezen wij er tot slot in overgrote meerderheid telkens voor om de kabinetsmaatregelen uit te voeren en te handhaven met de middelen die wij hebben. Wij willen niet dat de chaos groter wordt, noch dat de woede toeneemt.”

Het volledige opiniestuk ‘Wij burgemeesters willen geen chaos, tijd om coronabeleid fundamenteel te herzien’ is te lezen in de Volkskrant.

Out: ‘Samen ruimte creëren’

Volgens de Asser burgemeester Marco Out is steeds repressiever opleggen van de regels niet langer houdbaar. “We zien vooral dat we het onvoldoende samen doen. De afgelopen twee jaar hebben we het steeds met elkaar gedaan, waarbij we een beroep deden op iedereens verantwoordelijkheid”, zegt hij tegen RTV Drenthe. Out zag die werkwijze verdwijnen. Volgens hem gooien daardoor steeds meer mensen ‘de kont tegen de krib’. “Dat is niet hoe je de samenleving wilt laten draaien met elkaar.”

Hij ziet dat de horeca en cultuursector plannen hebben om veilig en op een verstandige manier open kunnen. “We zien de problemen, het is heel verdrietig als je met ondernemers praat over hoe het nu is. Maar we zitten ook nog steeds in een grote crisis. Die moet je niet bagatelliseren, er wordt makkelijk over gedaan door veel mensen.” Out vindt dat er weer vanuit gezamenlijkheid moet worden gedacht. Met name dat de basisregels moeten beter nageleefd worden. Ook wijst hij op de de effectiviteit van vaccineren en boosteren. “We moeten met elkaar de dingen doen om ruimte te creëren. Iedereen moet daarvoor het gezond verstand gebruiken.”