Menu Sluiten

Nieuwe expositie over Harry Muskee in Grolloo

In het C+B Museum is vanaf vandaag, 11 juni, de nieuwe tentoonstelling ‘Harry spreekt – Stap in de wereld van Muskee’ te bewonderen.

Foto © Omroep Assen / Romy Posthumus
Wethouder Henk Heijerman met Bennie Jolink bij de opening van het museum

Door: Romy Posthumus

In de nieuwe tentoonstelling gaat de bezoeker als het ware op ‘belevingstour’ door het museum met Muskee zelf als gids. Via speciale podcasttechnieken krijgt de bezoeker veel informatie over het leven van Muskee, verteld door hemzelf.

300 uur aan interviews

“We hebben zo’n 300 uur aan interviews van Harry Muskee afgeluisterd”, vertelt conservator van het museum Sjoerd Looijenga. “Uit die 300 uur hebben we allemaal leuke fragmenten gezocht. En toen kwam de volgende klus. Daar moesten beelden bij, foto’s en voorwerpen. Dat is ook allemaal gelukt.”

Zo’n veertig geluids-en beeldfragmenten zijn geselecteerd waarin de bekende blueszanger spreekt over zijn jonge jaren, zijn schooltijd, het voetbal, zijn liefde voor dieren, Grolloo en nog veel meer.

Bennie Jolink

Gisteren werd de tentoonstelling al officieel geopend door wethouder Henk Heijerman van de gemeente Aa en Hunze. Ook Bennie Jolink was van de partij, omdat hij zich ‘schatplichtig’ voelt aan Cuby & The Blizzards. Jolink: “Zij hebben de blues naar Nederland gebracht. En blues is een van mijn lievelingssoorten muziek.”

Jolink kende Muskee al sinds 1968. “Hij stond aan de bar een biertje te drinken en toen had ik wel in de gaten dat hij niet zo’n oppervlakkige jongen was”, vertelt hij.

Overeenkomsten

Ook heeft Jolink veel overeenkomsten met Muskee: “We zijn echte provincialen. We spraken ons eigen dialect. Allebei opgegroeid op het plattenland. We hebben nooit goed aan de stad kunnen wennen, aan het snelle flitsende van de stad. Dat lag ons allebei niet zo. Harry was niet zo’n opschepper. Eigenlijk had ik een grotere bek dan Harry. Hij kon machtig mooi eigen zijn.”

Het C+B Museum is vanaf vandaag elke vrijdag, zaterdag en zondag te bezoeken van 11:00 tot 17:00 uur.