Menu Sluiten

NIEUW BOEK TONKO UFKES: DE WEG DREUMEN

Eerste exemplaren verhalenbundel in een nat Nuis uitgereikt

BEILEN/NUIS – Uitgeverij Het Drentse Boek van het Huus van de Taol gaat in coronatijd door met het uitbrengen van nieuwe titels. 29 april is een bijzondere dag geworden. Het Drentse Boek heeft op deze dag de verhalenbundel De weg dreumen van de Groninger schrijver Tonko Ufkes gepresenteerd. In 2015 kwam ook al een boek van Ufkes uit bij de Drentse uitgeverij.

Tonko Ufkes leest voor Foto © Aangeleverde foto

Achter de Coendersborg in Nuis ligt een mooi beschut terras. Hier moest het gebeuren met een klein groepje, alleen familie en vrienden. Echter, de boekpresentatie ging anders. Het regende pijpestelen en dus stond Tonko Ufkes droog in de muziekkoepel en de gasten met paraplu’s in de tuin van de Coendersborg. Het werd een bijzondere boekpresentatie. Tonko Ufkes gaf de eerste exemplaren van De weg dreumen aan Marleen Diepeveen, Melle Hijlkema en Baukje Bloemert.

Groninger Tonko Ufkes is verhalenverteller. Dat doet hij al heel lang en altijd in de taal van de streek waar hij is geboren, het Westerkwartiers. In zijn nieuwe verhalenbundel De weg dreumen laat Ufkes zien dat hij als schrijver niet stil is blijven staan. Tonko Ufkes schrijft voornamelijk verhalen. Tot voor kort waren die verhalen kort en koos de schrijver onderwerpen die zich daarvoor leenden; vaak met een wat weemoedige inslag en een onderliggend verlangen naar (fysiek) contact. Maar in zien nieuwe bundel heeft Tonko Ufkes deels minder bekende paden gekozen. Er zijn langere verhalen in te vinden en ook de onderwerpen zijn gevarieerder. Zijn liefde voor de zee en vogels is hij niet kwijt, en een zekere fascinatie voor vrouwen evenmin. Maar daarnaast laat hij zien dat hij ook weg weet met een speelse manier van een echt toneelstuk, of een quasi vraag en antwoordverhaal.

Met De weg dreumen heeft Tonko Ufkes zijn vaste plek in de noordelijke schrijverswereld bewezen.
De weg dreumen is te koop in de boekhandel en op de webshop van het Huus van de Taol voor € 12,50.
De vormgeving van het boek is gedaan door Wouter van Tilborg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.