Menu Sluiten

Nationaal Park Drentsche Aa heeft 17 nieuwe Junior Rangers

Het Nationaal Park Drentsche Aa heeft er afgelopen weekend zeventien nieuwe Junior Rangers bijgekregen. De jongeren hebben veel geleerd over beheer en natuurbehoud. Deze kennis mogen de Rangers inzetten bij toekomstige bijeenkomsten en activiteiten.

Foto © Aangeleverde foto

Junior Rangers zijn ook wel ‘natuurbeschermers in de dop’, vertelt André Brasse van Het Instituut voor Natuurbeschermingseducatie (IVN) Drenthe. “Ze volgen bij ons een opleiding tot Junior Ranger en die hebben we afgelopen weekend afgesloten.” Zeventien jongeren tussen de 12 en 18 jaar zijn afgelopen weekend geslaagd.

Toekomstige natuurbeschermers

De jongeren hebben in twee jaar veel geleerd over natuur en landschap. Ze bezochten verschillende Nationaal Park organisaties, zoals Waterschap Hunze & Aa’s, Waterbedrijf Groningen, Staatsbosbeheer en Agrarische Natuur Drenthe. Normaal gesproken duurt het programma een jaar, maar door corona lag het een tijdje stil.

“Wij vinden dit als Nationaal Park heel belangrijk omdat de Junior Rangers de toekomstige natuurbeschermers zijn”, legt Brasse uit. “Het is goed dat zij al op tijd betrokken raken, omdat zij op latere leeftijd de rollen kunnen overnemen die wij nu vervullen.”

Onderdeel van de organisatie

Brasse: “Wij zijn allemaal volwassenen die bezig zijn met een Nationaal Park. Dat doen we voor hun, voor de toekomst. We willen dat de jongeren van nu al meedenken over de toekomst van zo’n gebied. We hebben ze hard nodig.”

Als de Junior Rangers een tijdje hebben meegedraaid worden ze ook echt onderdeel van de organisatie. “Ze kunnen misschien zitting gaan nemen in het overlegorgaan, het bestuurlijk niveau van zo’n Nationaal Park, om mee te denken voer de toekomst van zo’n gebied.”

Door heel Europa

Het Junior Ranger programma is in 2002 door de overkoepelende Europarc Federatie gestart. Het netwerk is sindsdien uitgegroeid over ongeveer 75 beschermde gebieden in 15 landen. Er doen in Europees verband ongeveer 2000 jongeren aan het programma mee en er vindt onderling uitwisseling plaats.

Wil je Junior Ranger worden? Neem dan een kijkje op https://www.drentscheaa.nl/@132919/drentsche-aa-junior/