Menu Sluiten

Na 35 jaar stopt kadoshop Image aan het Koopmansplein in Assen

Voor een periode van 35 jaar was hij een vast gezicht op het Koopmansplein, maar nu houdt hij het voor gezien. Eigenaar Jaap Ritsema stopt met zijn Kadoshop Image in Assen. Aan het einde van het jaar sluit de winkel zijn deuren.
© Omroep Assen / Floor Visser

Bedrukte t-shirts met teksten, mokken met een boodschap en duizenden kaarten: in de winkel zijn allerlei soorten cadeaus te vinden. Achter de toonbank helpt eigenaar Jaap Ritsema een paar klanten met het uitzoeken van een tekst om te bedrukken op een kledingstuk.

De 55-jarige winkelbezitter staat aan het roer sinds hij 22 jaar was. Twee jaar geleden begonnen bij hem de twijfels om door te gaan. Op het moment dat zijn huurcontract afliep en hij een nieuw contract moest ondertekenen, hakte hij de knoop door en besloot hij de stekker eruit te trekken. “Dan moet je bijtekenen voor vijf jaar, wat zou betekenen dat ik door moet gaan tot mijn zestigste. En na de coronatijd is het er niet leuker op geworden. Klanten blijven weg en de kosten stijgen”, legt hij uit.

Jammer voor Assen

Achteraf blijkt het geen verkeerde keuze te zijn, nu ook hij merkt dat de energieprijzen stijgen en de huur hoger wordt. “Voor Assen vind ik het jammer, maar voor mezelf is het goed om wat rustiger aan te doen”, besluit de eigenaar.
Typerend voor de winkel zijn de teksten die klanten op kleding kunnen laten drukken. Zo hangen er uitspraken als ‘de walking dad’, ‘niet storen! Ik ben al gestoord genoeg’ en ‘bij vlagen ben ik geniaal, alleen is het nu windstil’ aan de wand. De meesten bedacht Ritsema zelf. En hoewel hij online verder zal gaan met de drukkerij, is dat volgens hem lang niet hetzelfde. “Onze kracht is juist dat mensen even kunnen binnenlopen. Het is laagdrempelig.”
Ook het inspelen op trends is volgens hem een reden waarom de Asser winkel al zo lang succes kent. Zo hebben merchandise in Beverly Hills- en K3-thema in het verleden de revue gepasseerd en is het sinds een tijd mogelijk voor klanten om lege flesjes te vullen met parfum.

Laatste, drukke periode tijdens de feestdagen

Eind december is het dan echt zover. Dan verdwijnt de winkel in het Mercuriuscentrum. Tot die tijd wacht Ritsema nog een laatste, drukke periode tijdens de feestdagen. “We gaan er in elk geval met een knaller uit”, hoopt Ritsema.
Voor verveling is de verkoper in elk geval niet bang. “Ik ben tenslotte net opa geworden, dus ik heb genoeg tijd om andere leuke dingen te doen”, lacht hij.