Menu Sluiten

Muziek in de Drentse kinderopvang

Zeker 33 kinderopvangorganisaties sluiten zich 9 juni aan bij het Muziekakkoord Drenthe en gaan op hun locaties meer muziek aanbieden. Zij worden daarbij geholpen door culturele instellingen, muziekdocenten en de provincie Drenthe.

Muziek maken met jonge kinderen is niet alleen leuk, het heeft ook een positief effect op de ontwikkeling van de kinderen. Onderzoek toont aan dat jonge kinderen klanken en woorden leren herkennen door bijvoorbeeld te luisteren naar een verhaal met liedjes en dat helpt weer bij de spraak- en taalontwikkeling van een kind. De opvangorganisaties zien dat kinderen vrolijk en blij worden van muziek en dat het bijdraagt aan de sociale vaardigheden. 

Foto © Aangeleverde foto

Jacolien Quarré is woordvoerder van Muziekakkoord Drenthe en zegt: “Het is belangrijk dat jonge kinderen spelenderwijs muziek ontdekken en op jonge leeftijd plezier beleven aan samen zingen, dansen en spelen. Die ervaring nemen ze mee als ze opgroeien. Muziekakkoord Drenthe wil graag muziek stimuleren voor alle kinderen van 0-12 jaar. Daarom zijn we blij dat de kinderopvanginstellingen hun handtekening zetten onder het Muziekakkoord.”

Het Muziekakkoord Drenthe wordt op woensdag 9 juni om 15.00 uur getekend. Voor pedagogisch medewerkers en leerkrachten in de onderbouw is er daarna een workshop van Saskia Konings over muziek en vroege taalontwikkeling bij jonge kinderen. Saskia Koning is logopedist, Muziek op Schoot-docent en maakt zelf kinderliedjes. Zij schreef samen met Wouter Verhage de liedbundel ‘Kijk! Ik ben een kikker’.

Muziek en taal zijn nauw met elkaar verweven. Maar bovenal brengt muziek plezier en werkt muziek verbindend. De pedagogisch medewerkers en leerkrachten krijgen tijdens de bijeenkomst nieuwe liedjes en veel ideeën te horen en kunnen deze meteen gebruiken in hun eigen groep. Met het delen van informatie en boeiende voorbeelden van muziek in de kinderopvang wil Muziekakkoord Drenthe de deelnemers ook in de toekomst inspireren voor muziek met jonge kinderen.