Menu Sluiten

Muurschildering in leegstaand wijkje Lariks-West opgedoken

Tussen de dichtgetimmerde gevels en ingegooide ruiten in de wijk Lariks-West is een muurschildering opgedoemd van een roodborstje. Het kunstwerk is gemaakt door Martijn van Steenwijk en Cassettedacl om de leegstaande wijk wat meer kleur te geven.

Door: Romy Posthumus

De wijk in Assen lijkt wel een spookstadje. Veel bewoners zijn vertrokken, in afwachting van de nieuwbouwplannen van woningcorporatie Actium. De ruim honderd eengezinswoningen aan de straten Delft, Aar en Stroom worden vervangen door nieuwbouw. Dat gebeurt om de leefbaarheid te vergroten, maar ook om te verduurzamen.

(tekst gaat verder onder de foto)

Foto © Omroep Assen / Romy Posthumus

 

De bewoners moeten voor augustus volgend jaar zijn verhuisd. Tijdelijk voor degenen die terug willen keren naar de wijk of permanent voor wie een nieuwe woning heeft gevonden. Volgens de corporatie staat op dit moment ongeveer tachtig procent van de wijk leeg. Die leegstand heeft een tijdlang gezorgd voor vandalisme. Ruiten werden ingegooid en er werden brandjes gesticht.

“Wij hebben een set van maatregelen bedacht om de wijk zo leefbaar mogelijk te houden, tot we het gaan slopen”, vertelt Rob Hoogeveen van Actium. Zo is er sprake van tijdelijke bewoning, bewaking en zijn leegstaande woningen dichtgetimmerd. Maar ook het uiterlijk van de wijk valt hieronder. Daarom heeft Actium de kunstenaars gevraagd een muurschildering te maken.

(tekst gaat verder onder de foto)

 

“De wijk is een beetje een grauwe bedoeling, maar krijgt door ons kunstwerk wat meer kleur”, zegt Martijn van Steenwijk. Samen met kunstenaar Cassettedacl heeft hij er twee dagen aan gewerkt. De kunstenaars hebben gekozen om een roodborstje af te beelden. “Omdat dat voor iedereen pakkend is. Een vogel kan iedereen waarderen. En het leuke was, toen we net waren begonnen kwam er een roodborstje aangevlogen die een tijdje naar ons heeft zitten kijken.”

Van Steenwijk heeft veel positieve reacties gekregen op het kunstwerk. “De oud-bewoonster van het huis is zelfs speciaal teruggekomen om op de foto te gaan met het kunstwerk.” Hij hoopt dan ook dan ook dat de andere muren in het wijkje ook een kunstwerk krijgen.

(tekst gaat verder onder de foto)

Foto © RTV Drenthe / Margriet Benak

De mannen zijn onderdeel van Assen Street Art (ASSA), een nieuwe groep die ze onlangs zijn begonnen met kunstenaar Beun. De lokale kunstenaars krijgen steeds meer vragen om streetart kunstwerken te maken. Ze hebben naast het kunstwerk in Lariks-West ook het viaduct onder de Europaweg-Oost opgefleurd. Deze hebben ze in oktober afgemaakt. Eén wand van het viaduct is versierd met gekleurde vlakken en op de andere wand zijn Happy stones te zien.