Menu Sluiten

MotoGP komt vanaf volgend jaar twee keer in actie tijdens TT Assen

Niet alleen op zondag, maar ook op zaterdag wil de MotoGP volgend seizoen tijdens de TT Assen een wedstrijd rijden. Net als in de Formule 1 zal het om een sprintrace gaan.

© RTV Drenthe / Kim Stellingwerf

Waar de Formule 1 maar drie keer per seizoen een sprintrace kent, moet dat in de MotoGP elk GP-weekend gaan gebeuren. Met de sprintraces wil de organisatie van het WK wegrace meer publiek en tv-kijkers te trekken.

“We hebben de afgelopen twee jaar tijdens de coronacrisis allemaal veel opofferingen gedaan om dit kampioenschap draaiende te houden”, zei voorzitter Jorge Viegas van de internationale motorsportfederatie FIM op een persconferentie bij de Grote Prijs van Oostenrijk. “We hebben meer publiek, een betere show en meer zichtbaarheid op tv nodig. Dus moeten we een beter programma aanbieden en de zaterdag aantrekkelijker maken.”
In tegenstelling tot in de Formule 1 is de uitslag van de sprintrace niet bepalend voor de startvolgorde van de hoofdrace op zondag. De MotoGP houdt daarvoor de uitslag van de kwalificatie aan. De sprintrace gaat over de helft van het aantal rondes van de hoofdrace. De winnaar krijgt 12 punten, de nummer 2 mag 9 punten bijschrijven voor de WK-stand en de coureur die als derde eindigt krijgt 7 punten. Het loopt zo af tot 1 punt voor de nummer 9 van de sprintrace. In de hoofdrace krijgen de eerste vijftien coureurs punten, waarvan 25 voor de winnaar.
De sprintraces worden alleen ingevoerd in de MotoGP. De Moto3 en Moto2, waarin de Nederlanders Bo Bendsneyder en Zonta van den Goorbergh uitkomen, houden vast aan het huidige concept.
Niet iedereen is blij met de invoering van de sprintraces. Regerend wereldkampioen Fabio Quartararo, ook de huidige WK-leider, noemde het “een ontzettend dom idee”. De Fransman denkt dat het raceweekeinde te druk wordt voor de coureurs.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.