Menu Sluiten

Motie voor behoud van de JWF-kazerne in Assen

En weer wil defensie de JWF-kazerne in Assen sluiten. En weer komen de bevolking en de lokale politiek in opstand. Om de woede over de sluiten te ondersteunen werd in de gemeenraadsvergadering motie met onderstaand strekking unaniem aangenomen.

Eén van de redenen om de kazerne af te stoten is, dat het meer kost de gebouwen te verduurzamen dan ze te vervangen door nieuwbouw. Maar er is de afgelopen jaren al fors is geïnvesteerd in de Johan Willem Friso Kazerne met het duurzaam maken van de Hendrik Kazerne. En wat is er duurzamer dan hergebruik en renovatie van bestaande gebouwen en zeker van nationaal Erfgoed.

Verlies arbeidsplaatsen     Maar met die sluiting gaan wel minimaal 1000 directe arbeidsplaatsen verloren. Door de (mogelijke) sluiting komt er een einde aan het begrip Assen garnizoensstad en aan de verbondenheid tussen inwoners van de stad en defensiepersoneel. Daarnaast wordt Assen ook al getroffen door het afslanken van de NAM door het sluiten van de Groningse gasvelden.

Cultureel verlies     Een eventueel vertrek uit Assen van de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso is voor Assen een ernstig cultureel verlies. Maar voor de regio is het een culturele ramp, omdat met het vertrek van de KMK JWF voor menig noordelijke muziekvereniging de muzikale leiding in inspiratie wegvalt.

Samen optrekken     De motie roept de gemeente Assen op “alles te doen wat in haar vermogen ligt om de Johan Willem Frisokazerne voor Assen te behouden en daarmee de werkgelegenheid veilig te stellen.” En hierbij “wanneer en waar dat nodig maximaal samen op te trekken met provincie Drenthe en andere betrokken organisaties!”

Burgemeester Marco Out zei dat het college zich achter de motie zou scharen